أثر الإكراه في العبادات عند الحنفية
Hanefi mezhebinde ikrahın ibadetlere etkisi
  1. Tez No: 748389
  2. Yazar: HÜSEYİN ABDÜLKERİM TAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSAMA AL HAMWI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ehliyet, İkrah, Kelime'i Şehadet, Namaz, Zekât, Hac, Hanefi mezhebi, Müslüman Azınlıklar, identity, Ikrah, Shahada, Prayer, Zakat, Hajj, Hanafiyya, Muslim Minority
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
İnsan mükellef olduğu zaman şer'i yükümlülükleri yerine getirmesi gerekir. Bu yükümlülükleri yerine getirirse sevap kazanır, getirmez ise cezalandırılır. İnsan bu yükümlülükleri yerine getirme esnasında kudretini aşan engellere maruz kalabilir; bu engeller nedeni ile yükümlülüklerin bir kısmını ya da tamamını yapamaz. Bu engeller içinde ikrah, insanın hür iradesiyle doğrudan ilişkili olduğu için en ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada, Hanefi fıkhında ikrahın ibadetlere etkisi, bu konuyla ilgili ana ilkeler ve bunların Müslüman azınlıklarda; Kelime'i şehadet, namaz, zekât, oruç ve hac gibi ibadetlerin uygulanmasında ortaya çıkan güncel problemlerden bahsedilmektedir.
Özet (Çeviri)
When a person is obligated, he has to fulfill his Shariah obligations. If he fulfills it, he will be rewarded, if he does not, he will be punished. But in fulfilling these obligations, a person may be exposed to obstacles beyond his power; either not all or part of it. Among these obstacles, the most prominent one is salvation, as it is directly related to the free will of man. In this study, the effect of ikrah on worship in Hanafi jurisprudence, the main principles related to this issue and their application to current problems such as kalima martyrdom, prayer, zakat, fasting and pilgrimage in Muslim minorities are mentioned.