Green marketing and its impact on consumer buying behavior
Yeşil pazarlama ve tüketicilerin satın alma davranışları üzerindeki etkisi
- Tez No: 287955
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. YAVUZ AĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Green Marketing, Environmental Awareness, Green Product Features, Green Promotion, Green Price, Green Purchasing Behavior
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tez yeşil pazarlamanın, tüketicilerin satın alma davranışları üzerinde ki etkisi hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Öncelikle yeşil pazarlamanın ortaya çıkış sebeplerinden olan çevre ve çevre sorunlarından bahsedilmiş, arkasından yeşil pazarlama ve yeşil tüketici anlatılmıştır. Daha sonra geliştirilen hipotezlerle beraber literatür çalışmasına devam edilmiş ve bu konuda bugüne kadar yapılan araştırmalardan bahsedilmiştir. Son bölümde ise İstanbul ilindeki 540 tüketici ile yapılan anket sonuçları istatiksel açıdan değerlendirilmiştir.Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için istatistik paket programı kullanılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metodları (frekans, yüzde) kullanılmıştır. Boyutlar arası ilişkileri saptamak için pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Yeşil pazarlamanın yeşil satın alma davranışına etkisini incelemek için linear regresyon analizi kullanılmıştır. Demografik değişkenlerin moderatör etkisini incelemek için demografik değişkene göre data ayrıştırılarak linear regresyon analizi uygulanmıştır.Analizin sonuçlarına göre tüketicilerin satın alma davranışlarını çevre bilinci, ürünün özellikleri, tutundurma faaliyetleri ve fiyat olumlu yönde etkilemektedir. Demografik özeliklerin model üzerinde moderatör etkisi vardır.Anahtar Kelimeler : Yeşil Pazarlama, Çevre Bilinci, Yeşil Ürün Özellikleri, Yeşil Tutundurma, Yeşil Fiyat, Yeşil Satınalma Davranışı
Özet (Çeviri)
This thesis aims to give information about the effect of green marketing on customers purchasing behaviors. First of all, environment and environmental problems, one of the reasons why the green marketing emerged, are mentioned, and then the concepts of green marketing and green consumer are explained. Then together with the hypothesis developed literature review has been continued and studies conducted on this subject until now were mentioned. In the last section, moreover, questionnaire results conducted on 540 consumers in Istanbul are evaluated statistically.While considering the findings obtained in the study, statistics package program was used for statistical analysis. In considering study finding, descriptive statistical methods (frequency, percentage) were used. In order to determine intra-dimensional relations, pearson correlation analysis was used. In order to study the impact of green marketing on green purchasing behavior, linear regression analysis was used. In order to study moderator effect of demographic variables, linear regression analysis was used, data having been separated as of demographic variables.According to the results of the analysis, environmental awareness, green product features, green promotion activities and green price affect green purchasing behaviors of the consumers in positive way. Demographic characteristics have moderate affect on model.