A kind of Islamic financial ınstrument; Sukuk and applications in the world
Yeni bir İslami finansman modeli sukuk; ve dünyadaki uygulama örnekleri
  1. Tez No: 287956
  2. Yazar: TALHA YANMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÖZSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sukuk, İslami Finans, Bono, Faiz, Katılım Bankacılığı, Sukuk, Islamic Finance, Bond, Interest, Participation Banking
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Faizin yasak olduğu İslam dünyasında finansal araçların başlıca özelliği faizsiz çalışma esasına dayanmasıdır. Bu kapsamda çıkartılan İslami finansman sertifikası sukuk esas olarak varlık finansmanı için çıkarılmakta olup, elde edilen fonla alınan varlık/yapılan yatırımdan elde edilecek gelirin Sukuk sahibine belli dönemlerde ödenmesi esasına dayanmaktadır. Sukuk 2008 yılındaki ağır ekonomik bunalımdan sonra popülaritesi en çok artan finansal araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmamızda alternatif finansman aracı olan sukuk ele alınacak ardından Türkiye'ye özgü bir sukuk modeli önerilecektir. Sukuk'un en önemli özelliği faizsiz bir finansman aracı olmasıdır. Faiz yıllardır tartışılmaktadır ve görünen o ki tartışılmaya devam edilecektir. Faiz uygulamaları tarihin ilk yıllarından itibaren hemen hemen her toplumda görülmüştür. Faiz eksenli ekonomiler her zaman risk taşır, son ekonomik kriz bu gerçeği ortaya koymuştur. Sukuk; devletler ve şirketler tarafından kullanılan özel şekiller içeren ve gerçek bir ekonomik değer tarafından desteklenen bir finansal araçtır. Sukuk uygulamaları Malezya'da ortaya çıkmış ve kısa sürede diğer İslami ülkelere yayılmıştır. Sukuk bugün sadece İslami ülkeler tarafından değil aynı zamanda gelişmiş batı ekonomileri tarafından da kullanılan bir finansal araçtır. En yaygın olarak kullanılan sukuk çeşidinin icara sukuk olduğu görülmektedir. Türkiye ekonomisi sukuk ile henüz yeni tanışmıştır. Türkiye Müslüman halkı ve laik demokrasiye sahip kendine özgü koşulları bulunan bir ülkedir. Çalışmamızda Türkiye'de sukuk uygulamaları için yeni bir model önerilmiştir çünkü her ekonominin olduğu gibi Türkiye ekonomisinin de kendine özgü koşulları bulunmaktadır. Sukuk bununla birlikte diğer finansal araçlarda olduğu gibi bazı riskler içermektedir, yeni model çerçevesinde bu riskler minimize edilmeye çalışılmıştır. Çalışmamız Sukuk hakkında yeni model öneren ilk çalışma olma özelliğindedir.
Özet (Çeviri)
Principal feature of Islamic financial tool is being interest-free because of prohibition of interest in Islam. Sukuk structure is mainly about liquidation of assets by issuing sukuk. Sukuk brings its holder periodical income. Especially after deep economic crisis in 2008 it is perceived that sukuk is becoming the most popular financial tool. In this study firstly sukuk and its structure will be explained secondly a new sukuk model for Turkey will be recommended. Interest-free implementation is the main feature of sukuk. Interest is debated over years and seems to be continued. The interest rate based financial practices have been carried out since the beginning of the history. Interest based economies carries risk because of interest, last deep economic crisis showed this fact. Sukuk is an alternative way for funding companies or governments which applies special mechanisms and backed by real economic value. Sukuk implementation started to use in Malaysia and other Islamic nations take this financial tool quickly. Today sukuk is used not only in Islamic countries but also developed western economies uses sukuk for financing. We could say that the most prevalent type of sukuk is Ijarah Sukuk. Turkey newly introduced in sukuk. Turkey is a unique nation who has Muslim population and secular democracy. We suggest new sukuk implementation in Turkey because like other economies Turkish economy has unique conditions. Sukuk also includes some financial risks our new model is proposed to explain these risks and minimize them. Our study is the first study which recommends new sukuk model.