1434 sayılı Giresun Şer'iye Sicil Defteri'nin transkripsiyonu ve değerlendirmesi
1434 numbered court records Giresun registration and evaluation transcription
- Tez No: 288214
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SARIKOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kadı, Şer'iyye sicili, Osmanlı Devleti, Hukukî durum, Kadi, Court record, Ottoman State, Legal situation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Şer'iyye Sicilleri, kadıların görevleri gereği aldıkları kararların, merkezden gönderilen belgelerin ve sorumlulukları altındaki kaza, nahiye, kasaba ve köylerdeki önemli olayların kayıtlarını tuttukları defterlerdir.Tutuldukları dönemin sosyal, ekonomik, kültürel ve hukuki durumunu tespit etmede birinci el kaynaklar olarak yerel tarih araştırmalarındaki en önemli kaynaklardır. Ayrıca genel durum hakkında da bilgi vermektedirler. Çünkü Osmanlı Devleti'nde çok küçük farklılıklarla aynı hukuk ve bürokrasi hâkim olmuştur.Bu çalışmada transkripsiyonu ve değerlendirmesi yapılan defter 1434 Sayılı Giresun Şer'iyye Sicil Defteri'dir. 19 Receb 1316- 13 Muharrem 1317 (M. 1898- 1899) tarihleri arasındaki kayıtlar bulundurmaktadır.Defterdeki belgelerde miras, boşanma ve nafaka talebi en çok karşılaşılan konulardır. Bunların dışında tereke dökümü, vasi ve nasb tayini, veraset isbatı, mütevelli tayini, rüşd isbatı, tecavüz gibi dava konuları ile ilgili belgeler de mevcuttur.Arazi anlaşmazlıkları ile ilgili davalarda mevki isimleri, bazı köylerin isimleri, lakaplar ve kullanılan eşya isimleri halkın konuşma dilindeki haliyle kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Court records is registery. It includes muslim judge's decisions as a result of their duty, the documents sending by head office and ıt also includes accident, township and the important events in town and village.Court records is first-hand sources for the local history research and It explains social, economic, cultural and legal situation of period ıt was held. It also give information about general situation. Because Ottaman Empire applyed similar law and bureaucracy with small differences.In this study, the registery which making transcription and evaluation is court records of Giresun. It keeps recording between 19 Rajab 1316 and 13 Muharram 1317 ( M. 1898?1899 ).Heritage, divorce and demand for child support are the most common issues in the registery. Apart from these, thedocuments about litigation issues like dump estate, guardian and nasb determination, inheritance proved, appointment of trustees, proof rushd and rape are available.The location names at the lawsuits about land disputes, the names of some village, epithets and the names of goods were recorded in speaking the language of the public.