Örgüt kültürü ve iş yeri zorbalığı: İŞKUR ve ORS örneği
Organizational culture and bullying: The case of İŞKUR and ORS
  1. Tez No: 288234
  2. Yazar: PINAR ÇAĞLAR KUŞCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLÜFER ÖZCAN DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, İşletme, Sociology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yapısal-fonksiyonalizm, sistem, zorbalık, örgüt, örgüt kültürü, statü-rol, sosyo-kültürel yapı, Structural-Functionalism, system, bullying, organization, organizational culture, role-status, socio-cultural structure
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Araştırmamızda örgüt kültürü ile zorbalık arasındaki ilişki sosyolojik olarak değerlendirilmiştir. Dört farklı örgüt kültür sınıflaması yapılarak kamuda ve özelde faaliyet gösteren iki kurum çalışanlarına zorbalık davranışlarının tür ve sıklığını ölçen bir anket uygulanmıştır. Örgüt kavramı genel sistem teorisi ve yapısal-fonksiyonalist bir yaklaşım çerçevesinde ele alınarak sosyo-kültürel yapı/sistem olarak açıklanmıştır. İşyerinde zorbalık, kusursuz olmayan bu sistemlerin açıklarından biri olarak kabul edilmiştir. Örgüt kültürü işyerinde zorbalık yaşanmasında örgütsel faktörlerin açıklaması olarak tasarlanmış ve zorba davranışlar ile olan ilişkisi tespit edilmiştir.Hem kamuda hem de özelde faaliyet gösteren her iki kurumun baskın olarak hiyerarşik bir özellik gösterdiği; ama, kamuda faaliyet gösteren kurumun ikincil olarak Klan, özelde faaliyet gösteren kurumun ise Pazar tipi kültürel özelliklere yatkın olduğu bulunmuştur.Araştırma verilerine göre örgüt kültürü ile zorba davranışlar arasında anlamlı; ama, zayıf bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
During the study, the relationship between organizational culture and bullying is evaluated sociologically. A survey is applied to two organizations, one working as a public organization, and other private. This survey classifies four different organizational cultures and evaluates type and frequency of bullying. Organization is explained as socio-cultural structures in General System Theory and structural-functionalist aspect. According to this, bullying in workplace is defined as flaws of these systems. Organizational culture is designed as the explanation of organizational factors in workplace bullying and its relationship with bullying behaviours are detected.As a result, both of these two organizations working in private / public sectors are dominantly hierarchic, but secondarily, public one is showing Clan, whereas private one is susceptible to Market type cultural characteristics.According to the research data, a significant (meaningful) but poor relation is found in between organizational culture and bullying behaviors.