Finansal piyasaların serbestleşmesinin finansal krizlere etkileri ve Türkiye'deki durum
The effects of financial liberalization on financial crissis and the situation in Turkey
- Tez No: 288345
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Liberalizasyon, Uluslararası Sermaye Akımları, Finansal kriz, Bilanço Etkisi Yaklaşımı, Financial Liberalization, Capital Flows, Financial Crisis, Balance Sheet Approach
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Yirminci yüzyılın son çeyreğinde, pek çok gelişmekte olan ülke küreselleşmenin bir sonucu olarak finansal liberalizasyon kapsamında uluslararası sermeye hareketleri önündeki engelleri kaldırmıştır. 1980'li yıllardan itibaren Türkiye'de de uluslararası sermaye hareketlerinin önündeki engelleri kaldırmayı içeren liberal ekonomik politikalar yürürlüğe konulmuştur.Bu çalışmanın amacı, mikro düzeyde reel (imalat sanayi) ve mali (bankacılık) sektör verileri kullanılarak, yurtiçi ve yurtdışı finansal liberalizasyon sürecinin finansal krizlere etkisinin analiz edilmesidir. Çalışmanın önemi, gelişmekte olan ülkelerin makro fiyat değişimlerine ve ani sermaye çıkışlarına karşı neden finansal olarak kırılgan ve duyarlı olduğunun belirlenmesidir. Üçüncü nesil kriz teorilerinde bilanço etkisi yaklaşımı benzer şekilde sektörel mali tabloları temel alarak ekonominin bütününde görülen risklerin analizini içermektedir.Sonuçlar göstermektedir ki; Türkiye'de finansal krizlere neden olduğu düşünülen uluslararası sermaye hareketlerinin önemli rol oynadığı finansal kırılganlıklar 2001 yılından itibaren azalmakla birlikte hala devam etmektedir. Türkiye'de mali ve reel sektördeki bu kırılganlıkların giderilmesinin son küresel krizle mücadele kadar önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the last quarter of 20th century, many developing countries have removed the controls on the international capital movements with the financial liberalization, which appeared as a result of globalization. Since 1980s, also Turkey have been started to implement liberal economic policies which consist of lifting and lessening restrictions againts international capital flows.The purpose of this study is to analyze the impacts of domestic and external financial liberalization on financial crisis by employing micro level company panel data of real (manifucturing) and financial (banking) sector firms. The importance of this study is to understand why the developping countries are financially fragile and vulnerable to the macro price fluctuations and sudden stops in capital flows. In the ?third generation? crisis models, the balance sheet approach is a sectorial approach to analyzing the financial risks of the economy as a whole, based on the balance sheets of each sector in the economy.The results confirm that nowadays due to international capital flows the causes of Turkey?s financial vulnerability are less than 2001 but still exit. Turkey have to realize that the trends of financial and real sectors? firms is as important as striving recent global crisis.