37. gebelik haftasındaki nulliparlarda sezaryen doğum riskini öngören klinik ve sonografik parametreler
Clinical and sonographic parameters at 37' weeks gestation for predicting the risk of primary cesarean delivery in nulliparous women
  1. Tez No: 288454
  2. Yazar: FATMAGÜL ŞENCAN
  3. Danışmanlar: DR. CEMAL ARK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: 37 hafta gebelik, nullipar, prediktif, sezaryen doğum, 37 weeks Pregnancy, nulliparous, predictive, cesarean delivery
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çalışmanın amacı:Nulliparlarda 37. gebelik haftasında bakılan ve sezaryen doğum riskini öngören klinik ve sonografik parametrelerin belirlenmesi.Yöntem ve gereç:Bu prospektif gözlemsel çalışma 37. haftasındaki nullipar tekil gebelikleri kapsamaktadır. Bishop skoru değerlendirilmesi, ultrasonografi ile servikal uzunluk ve fetal biometri ölçümü yapıldı. Bakılan klinik parametreler maternal yaş, boy, kilo ve bishop skoru idi. Ultrasonografik olarak ise fetal biparietal çap, abdominal çevre, femur uzunluğu, tahmini fetal ağırlık, plasenta lokalizasyonu, amnion sıvı indexi ve servikal uzunluk değerlendirildi. Çalışmada Ekim 2010-Mayıs 2011 tarihleri arasında antenatal polikliniğimize başvuran ve çalışmayla ilgili olarak onamları alınan 312 gebeye ait veriler kullanılmıştır. Verilere, gruplar arasında fark ve parametreler arasında korelasyon için istatistiksel testler uygulandı.Bulgular ve Sonuç:15-40 yaş aralığın 231 (% 77,5) normal doğum, 67 (%22,5) sezeryan doğum yapan 298 vaka çalışmaya katıldı. Sezaryen oranları içinde %29,9'luk (n=20) oran ile en sık endikasyon sefalopelvik uygunsuzluktur. Diğerleri sırası ile %22,4 (n=15) ilerlemeyen travay; %20,9 (n=14) fetal distres ve iri bebek ; %4,5 (n=3) başarısız indüksiyon ; %1,5 (n=1) primigravid age endikasyonu ile yapılmıştır. Çalışmamızda 37.haftada bakılan parametreler arasında materal yaş, boy, kilo, fetal AC, FL, BPD, EFW, doğum haftası ve doğum kilosu ile sezaryen doğum riski arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Cx uzunluk, Bishop skorunun ve plasenta lokalizasyonu ile sezaryen doğum riski ile ilişkili olmadığını tespit ettik. Bu parametreleri içeren bir prediktif model doğum şeklini belirlemede faydalı bilgiler sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose of the study:To identify the clinical and sonographic parameters at 37 weeks? gestation that predict the risk of Cesarean delivery in labor for nulliparas.Method and Material:This prospective observational study recruited nulliparas with singleton pregnancies at 37 weeks? gestation. Determination of the Bishop score, ultrasound measurement of the cervical length, and fetal biometry were performed. The clinical parameters studied were maternal age, height and weight and Bishop score. The sonographic parameters included fetal biparietal diameter, abdominal circumference , femur length, estimated fetal weight , amniotic fluid index, placenta location and cervical length. Datas of 310 pregnant women who are administered at antenatal policlinic , are used with their informed consent about the study.Statistical tests are applied to datas for the determination of the correlations between parameters and differences between groups.Findings and Results:Two hundred and ninety eight women who were between 15-40 years were examined. 231 of them (%77,5) were vaginal delivery and 67 of them ( %22,%) were cesarean delivery. The most common reason for cesarean delivery was cefalopelvic disproportion (n=20, %29,9). And the other reasons were failed progression of labor (n=15,&22,4); fetal distres and macrosomia respectfully (n=14 ; %20,9) ; unsucsessful induction (n=3; %4,5) ; primigravid age (n=1; %1,5). In the study , there is a significant relationship between maternal age, height, weight, fetal AC, FL, BPD, EFW at 37 weeks, week at the birth , birth weight and the risk of cesarean delivery and they are predictive for the risk of cesarean delivery. Cervikal length, Bishop score and placenta location were not predictive of cesarean delivery. A predictive model using these parameters at 37 weeks provides useful information in the decision-making process regarding the mode of delivery.