Migren ve gerilim tip baş ağrılı hastalarda serum CRP, ferritin, fibrinojen, sedimentasyon ve IL-6 düzeyleri ve klinikle korelasyonu
Correlation of clinic with serum CRP, ferritin, fibrinogen, sedimentation and IL-6 levels in who has migraine and tension headache.
- Tez No: 288463
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN YILIKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Migren, İnflamasyon, İL-6, CRP, Fibrinojen, Ferritin, Sedimentasyon, Migraine, inflammation, IL-6, CRP, Fibrinogen, Ferritin, Sedimentation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışamamızda sitokinlerden İL-6 ve sistemik enflemasyonun bir parçası olan CRP, ferritin, sedimentasyon hızı, fibrinojenin ` nin migren patogenezde rolü olup olmadığını araştırdık.Literatür incelemesi sonucunda, migrenle ilgili araştırmaların migrenin farklı dönemlerinde yapılmış olmasından dolayı sonuçların karşılaştırılması güçleşmiştir. Özellikle sitokinlerle ilgili çalışmalarda farklı sonuçlarla karşılaştık. Çalışmalarda farklı örnek kullanımı, farklı örnek alım zamanları, hasta ve kontrol grubunun farklı dönemlerde seçilmesi, ve çalışmaya alınan bireylere ait muhtemel diğer problemler ve hasta grublarının homojen grublar halinde seçilememiş olması genel olarak sonuçlardaki uyumsuzlukları açıklayabilir.Kesitsel bir çalışma yaptığımızdan dolayı aynı hastada hem atak hem de ataklar arası dönemdeki ölçümleri kıyaslamak mümkün olmamıştır.Yapılan diğer tez çalışmaları ve literatür araştırmalarında bu konuda yeterli bilgi bulunamamıştır. CRP sonuçlarına bakarak sadece migrenlilerde artmış kardiyovasküler ve serebrovasküler riskin söz konusu olabileceği söylenebilir. Migren hastalarında daha ileri çalışmalar için hasta ve kontrol grubundan, farklı zamanlarda, birden çok örnekle çalışmaların yapılması uygundur.Migren patogenezi ile ilişkilendirilmiş olan lökal inflamatuar reaksiyon meningeal damarların nörojenik inflamasyonudur. Nörojenik inflamasyon, vazodilatasyonu ve plazma protein ekstravazasyonunu içeren bir sürectir ve CGRP ve P maddesi gibi nöropeptidlerin trigeminal afferent sinirlerden salınmasına neden olur . Migren atakları serebral ve ekstra serebral vasküler yapılarda steril inflamasyon ile ilişkili olabilir.Bizim sonuçlarımız da İL-6, CRP, Ferritin düzeyleri migrende düşük çıktı. Sedimentasyon, fibrinojen düzeyleri ise migrenli hastalarda yüksek bulundu. Ancak bu sonuçlar istatiksel olarak bir anlam ifade etmedi. Yani migrenle antienflematuar markerlar olan bu parametreleri, kontrol grubu gerilim baş ağrısı ile kıyasladığımızda, migren patogenezinde enflemasyonun çokta önemli olmadığı sonucuna vardık.Sonuç olarak migrende sistemik inflamasyonun etkisi tam olarak kanıtlanamamıştır.. İnflamasyon migrende kolaylaştırıcı faktör olabilir.Kısacası tez konusunda araştırdığımız bu faktörler migren oluşumunda esas neden gibi görünmüyor. Sadece migren oluşumunu,, atak sayısını, atak şiddetini, ve migren komplikasyonlarının oluşmasında etkili olabilirler..Bu nedenle migrenin farklı dönemelerinde ,farklı çalışmaların yapılması ve migren patogenezinde bireysel farklılıklar olabileceği göz önünde tutulup daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
We investigated whether IL-6 among cytokines and CRP ferritine one part of systemic inflammation play roles in sedimentation rate and fibrinogen has effects on migraine pathogenesis in the present study.As the result of the literature review, it was seen that since the findings of studies on migraine were carried out in different phases of migraine there were some difficulties in the comparison of the results. We had difficulty in especially comparing the results about cytokines because of different results. Discrepancies of the results from reviewed studies were mainly caused from the use of different samples, different sampling periods, selection of patients and control groups in different times, various problems of patients and inhomogeneous patient groups.Since we made a cross-sectional study, we could not compare the measurements during and between attacks on the same patients.We could not also find efficient information on the subject in other theses and literature review. From the CRP results, it can be stated that the increased cardiovascular and cerebrovascular risk may be seen in migraine patients. It is suitable to carry out the future studies on migraine patients using patient and control groups in different times and more than one sampling.Migraine is the neurogenic inflammation of local inflammatory reaction meningeal vessels associated with pathogenesis. neurogenic inflammation is a process including vasodilatation and plasma protein extravasations causing the secretion of neuropeptides such as CGRP and P substance from trigeminal afferent nerves. Migraine attacks may be associated with sterile inflammation in cerebral and extra cerebral vascular structures.In our results, the levels of IL-6, CRP and Ferritine were lower in migraine while the levels of sedimentation and fibrinogen were higher in migraine patients showing statistically insignificant results. We concluded that inflammation in migraine pathogenesis inflammation is not so important when we compare these parameters which are migraine anti-inflammatory markers with control groups having stress headache.Consequently, the effect of systemic inflammation on migraine could not be detected clearly. Inflammation may be a facilitator factor in migraine.In short, factors investigated in this thesis do not seem to be main causative factors in the formation of migraine however, they may be effective only on the formation of migraine, the number of attack, severity of attack and the formation of migraine complication. Therefore, extra more comprehensive studies are needed in different periods of migraine considering the fact that there may be individual differences in migraine pathogenesis.