Artrosentez işleminde bilinçli sedasyon için uygulanan midazolam ve deksmedetomidinin karşılaştırılması
Midazolam versus dexmedetomidine during intravenous conscious sedation in arthrocentesis
- Tez No: 288481
- Danışmanlar: PROF. DR. M. KEMAL ŞENÇİFT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Artrosentez, intravenöz bilinçli sedasyon, midazolam, deksmedetomidin, Arthrocentesis, intravenous conscious sedation, midazolam, dexmedetomidine
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Artrosentez İşleminde Bilinçli Sedasyon İçin Uygulanan Midazolam ve Deksmedetomidinin Karşılaştırılması. Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ağız Diş Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı Master Tezi, İstanbul 2011. Bu çalışmanın amacı, intravenöz (IV) bilinçli sedasyon altında uygulanan artrosentez sırasında sedatif ajan olarak kullanılan midazolam ve deksmedetomidinin karşılaştırılmasıdır. Temporomandibular eklem (TME) patolojisi bulunan, yaşı 15-72 arasında değişen (30,70±13,82), 1 (%5) erkek, 19 (%95) kadın 20 hastaya IV sedasyon ve lokal anestezi altında artrosentez uygulandı. Artrosentez uygulanan TME'lerin 12'si (%60) sağ, 8'i (%40) sol taraftaydı. Hastalara ilk seansta 0.5mg/kg pethidine ve 0,05mg/kg midazolam, ikinci seansta 1?gr/kg deksmedetomidin uygulandı. Operasyon öncesinde, sedasyondan 1 dk, anesteziden 1 dk, artrosentezden 1 dk, Hylan G-F 20 enjeksiyonundan 1 dk ve operasyondan 5 dk sonra, kalp atım hızı (KAH), kan basıncı, oksijen satürasyonu ve periferik ısı verileri kaydedildi. Postoperatif ağrı görsel analog skala (VAS) ile değerlendirildi. Üçüncü seansta hastanın tercih ettiği sedatif ajan uygulandı. Deksmedetomidin kullanımında, midazolam kullanımına oranla KAH ve kan basıncı değerleri istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu (p0,05). VAS skorları midazolam ve deksmedetomidin için sırasıyla 4,75±2,80 ve 5,05±3,22 bulundu. İki grup arasında VAS skorlarında anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Üçüncü seansta hastaların %85'i midazolamı tercih etti. Deksmedetomidinin IV bilinçli sedasyonda, hemodinamik değerlerde önemli değişikler ve solunum depresyonu yapmaması, analjezik etkisinin olması, operasyon sonrası dönemde hızlı bir derlenme sağlaması ve midazolamda olduğu gibi yeterli sedasyon seviyesi sağlaması nedeniyle midazolama iyi bir alternatif olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Genceli E. Midazolam Versus Dexmedetomidine During Intravenous Conscious Sedation in Arthrocentesis. Yeditepe University Health Sciences Institute MSc Thesis in Oral Surgery, İstanbul, 2011. The aim of this study was to compare use of dexmedetomidine and midazolam during intravenous conscious sedation in arthrocentesis. Arthrocentesis was performed on 20 patients (1 male, 19 female) with temporomandibular joint (TMJ) pathology, between ages of 15-72 (30,70±13,82). Twelve (60%) of the treated TMJ were on right and 8 (40%) were on left. At first operation, pethidine (0,5 mg/kg) and midazolam (0,05 mg/kg) were administered intravenously for 2 minutes. At second operation, dexmedetomidine (1?gr/kg) was applied. Data from heart rate, blood pressure, oxygen saturation and body temperature variables were collected preoperatively, 1 minute after sedation, 1 minute after anesthesia, 1 minute after arthrocentesis, 1 minute after Hylan G-F 20 injection and 5 minutes postoperatively. Postoperative VAS pain scores were collected. In third operation, patients? choice of sedative agent was used. Heart rate and blood pressure findings were significantly lower in dexmedetomidine group (p0,05). Postoperative mean VAS pain scores in midazolam and dexmedetomidine groups were 4,75±2,80 and 5,05±3,22 respectively. There was no significant difference in VAS pain scores between two groups. Eighty-five percent of the patients indicated a preference for midazolam sedation and 15% of the patients indicated a preference for dexmedetomidine sedation for the next operation. Dexmedetomidine may be a remarkable alternative to midazolam for intrevenous sedation because it has slight effects on cardiovascular system, does not cause respiratory depression, has analgesic effect, has a rapid recovery and also it has acceptable sedation level as midazolam during the arthrocentesis.