ST elevasyonsuz miyokard infarktüsü'nde perkütan koroner girişimin ve aterosklerotik plak kompozisyonunun mikrovasküler perfüzyon üzerine etkisi
Impact of percutaneous coronary intervention and the plaque components on coronary microvascular perfusion in patients with non-ST elevation acute coronary syndrome
- Tez No: 288535
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SEZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: non-ST elevation myocardial infarction, percutaneous coronary intervention, microvascular resistance, VH-IVUS
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: ST elevasyonsuz MI hastalarında perkütan koroner girişimin, ve sorumlu lezyondaki aterosklerotik plak içeriklerinin koroner mikrosirkülasyon üzerine etkisinin değerlendirilmesi.Metod: Çalışmaya toplam 38 ST elevasyonsuz MI hastası dahil edildi. Tüm hastalara koroner anjiyografi sonrası çıplak metal stent implantasyonu yapıldı. 38 hastanın tümünün akım/basınç ölçer tel (Combowire) ile perkütan koroner girişim öncesi ve sonrasında koroner hemodinamik parametreleri hiperemik koşullarda (FAR, KAR, MR, h-SR ) ölçüldü. Pre-PKG mikrovasküler rezistans kollateral akım da değerlendirilmeye alınarak, Pa(1/APV)[(Pd-Pw)/(Pa-Pw) formülüyle hesaplandı. PKG sonrasında ise MR Pd/APV olarak hesaplandı. PKG öncesi 26 hastanın plak karakteristikleri VH-IVUS ile değerlendirildi. Tüm hastaların PKG öncesi ve sonrasında troponin t değerleri ölçüldü.Bulgular:Mikrovasküler rezistansın (MR) işlem öncesi 1.70±0.76 Ü iken PKG sonrasında 2.05±0.72Ü'ye yükseldiği görüldü. Genel olarak epikardiyal darlığın PKG ile ortadan kaldırılması sonrasında MR'nin (% 20) arttığı tespit edildi (p=0.014). PKG öncesi mikrovasküler rezistansın koroner tıkalı basıncı dikkate alınmadan, hesaplanması durumunda PKG öncesi ortalama MR'nin % 50 oranında egzajere edilebileceği görüldü (MR düzeltilmemiş = 2.56 + 1.03 U `e MR düzeltilmiş =1.70 + 0.82 U). 38 hastanın dahil edildiği çok değişkenli analizde, predilatasyon yapılması (odds ratio: 18.59, %95 güven aralığı: 2.74'e 22.5, p= 0.005) ve anjiyografik trombüs varlığı (odds ratio: 1.54, güven aralığı: 1.1'e 4.87, p= 0.036) PKG sonrası MR artışının iki bağımsız öngördürücüsü olarak saptandı.Nekrotik çekirdek hacim yüzdesi, ?MR ile anlamlı olarak korelasyon gösteren tek IVUS parametresi olarak saptandı (R= 0.518, p= 0.007). VH-IVUS yapılan 26 hastanın çok değişkenli regresyon analizinde, PKG sonrası mikrovasküler rezistanstaki değişimin tek ve bağımsız öngördürücüsü nekrotik çekirdek hacim yüzdesi olarak bulundu (ß= 0.526, p= 0.008).Sonuç: ST elevasyonsuz MI hastalarında PKG sonrası mikrovasküler rezistans kollateral akım dahil edilerek hesaplandığında anlamlı olarak artmaktadır. Predilatasyon, anjiyografik trombüs varlığı ve nekrotik çekirdek hacim yüzdesi mikrovasküler rezistans artışını arttıran bağımsız değişkenlerdir.Anahtar Kelimeler : ST elevasyonsuz MI, perkütan koroner girişim, mikrovasküler rezistans, VH-IVUS
Özet (Çeviri)
Aims: To investigate the effects of percutaneous coronary intervention (PCI) and the plaque components on coronary microcirculation in patients with non-ST elevation myocardial infarction (NSTEMI).Patients and Methods: Thirty-eight patients with NSTEMI were included in this study. All patients underwent bare metal stent implantation after coronary angiography. Coronary hemodynamic parameters were measured in all 38 patients under hyperemic conditions (FFR,CFR, MR, h-SR) using a Doppler and pressure sensor equipped guidewire (Combowire®) before and after PCI. Pre-PCI microvascular resistance (MR) was calculated by taking collateral flow into account; using the formula: Pa(1/APV)[(Pd-Pw)/(Pa-Pw). Post-PCI TMR was calculated as Pd/APV. The plaque characteristics of 26 patients pre-PCI were assessed by VH-IVUS. Troponin t values were collected for all patients pre- and post-PCI.Results: MR increased from 1.70 ± 0.76 U pre-PCI to 2.05 ± 0.72 U post-PCI. In general, after the removal of epicardial stenosis by PCI, MR was found to be increased significantly (20%; p=0.001). It was observed that pre-PCI mean MR could be overestimated by 50% if it was calculated without taking coronary wedge pressure into account (MRuncorrected=2.56 + 1.03 U vs. TMRcorrected=1.70 + 0.82 U). In multivariant analysis of 38 patients, the two independent predictors of post-PCI MR were found to be predilatation (OR: 18.59, 95%CI: 2.74 vs. 22.5, p= 0.005) and the presence of an angiographic thrombus (OR: 1.54, 95% CI: 1.1 vs 4.87, p= 0.036). Percent necrotic core volume (%NCV) was the only VH-IVUS parameter associated with a significant correlation to absolute change in MR (R= 0.518, p= 0.007). In multivariant regression analysis of 26 patients who underwent VH-IVUS, the single independent predictor of post-PCI change in MR was found to be %NCV (ß= 0.526, p= 0.008).Conclusion: In patients with NSTEMI, MR increases significantlypost-PCI, when collateral flow is taken into account. Predilatation, presence of an angiographic thrombus and percent necrotic core volume are independent predictors of MR increase.