Ultrason kılavuzluğu yada anatomik işaretler kılavuzluğunda gerçekleştirilen internal juguler ven kateterizasyonunun karşılaştırılması
Comparison of an ultrasound-guided-technique versus a landmark guided technique for internal jugular vein cannulation
- Tez No: 288579
- Danışmanlar: PROF. DR. SITKI GÖKSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Santral venöz kanülasyon, Santral venöz kateter, Juguler ven, Ultrasonografi, Anatomik İşaretler, Komplikasyon, Central venous cannulation, Central venous catheter, Jugular vein, Ultrasonography, Landmark, Complication
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Santral venöz kanülasyon tıbbın çeşitli dallarında özellikle anestezi ve yoğun bakımda sık uygulanan bir işlemdir. Bu çalışmada amacımız kardiovasküler cerrahi hastalarında anatomik işaretler kılavuzluğu ile ultrason kılavuzluğunda gerçekleştirilen internal juguler ven kanülizasyonunu karşılaştırmaktı.Hastalar ve yöntemler: Kliniğimizde Aralık 2010 ? Mart 2011 internal juguler kateterizasyon uygulanacak 100 kardiovasküler cerrahi hastası ( 65 erkek, 35 kadın, yaş aralığı 22-65) ileriye yönelik incelendi. Hastalar rastgele iki gruba ayrıldı; internal juguler kanülizasyon U grubunda (n=50) ultrason kılavuzluğunda, A grubunda anatomik işaretler kılavuzluğunda gerçekleştirildi.Bulgular: Başarılı kateterizasyon için yapılan girişim sayısı ve süresi, komplikasyonlar, hastaların demografik verileri, kateterin kaldığı gün sayısı kaydedildi..Gruplar arasında demografik veriler açısından belirgin fark yoktu. Başarılı kateterizasyon için girişim sayısı istatistiksel olarak U grubunda (1,1±0,5) A grubuna (2,2±1,6) göre anlamlı olarak düşüktü. Başarılı kateterizasyon için geçen süre U grubunda (109,4±30,4) , A grubuna (165,9±91,5) göre istatistiksel olarak anlamlı derecede kısaydı. Komplikasyonlar bakımından iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0,057). 4 hastada arterial ponksiyon [ grup U (n=0) ve grup A (n=4) ] ve 2 hastada hematom [ grup U (n=1) ve group A (n=1) ] gelişti.Sonuç: Bu çalışmamızda elde edilen bulgular göstermektedir ki, internal juguler ven kateterizasyonunda gerçek zamanlı US kılavuzluğu ile girişim sayısı azalmakta ve girişim süresi kısalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Background: Central venous cannulation is a relatively common procedure in many branches of medicine particularly in anaesthesia and intensive care medicine. The purpose of this study was compare the landmark-guided technique versus the ultrasound-guided technique for internal jugular vein cannulation in cardiovascular surgery patients.Methods: One hundred cardiovascular surgery patients (65 males, 35 females; range 22-65 years) who had internal jugular cannulation between December 2010 - March 2011 in our clinic were investigated prospectively. Patients were randomized into two groups; internal juguler cannulation was performed with ultrasound guided in group U(n=50), and performed with anatomic landmark guided in group A(n=50). Number of attempts until successful catheterization, time to successful catheterization , complications, the demographics of each patient and catheter staying day were recorded.Results: There were no significant differences in the demographic features between the two groups. Number of attempts for successful catheterization was statistically lower in group U (1,1±0,5) than group A (2,2±1,6). Time to successful catheterization was statistically lower in group U (109,4±30,4) than group A (165,9±91,5). There was no significant differences in the complications between the two groups (p=0.057). Four patients had arterial punction [group U (n=0) and group A (n=4) ] and 2 patients had hematoma [ group U (n=1) and group A (n=1) ].Conclusion: The findings of this study indicates that internal jugular vein catheterization guided by real-time ultrasound results in a lower access time and a lower rate of attempts.