Vertebra cerrahisinde uygulanan TİVA(Total Intravenöz Anestezi) ve inhalasyon anestezisinin oksidatif stres ve inflamasyon markerleri üzerine etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of the effects of TIVA (Total Intravenous Anaesthesia) and inhalation anesthesia on oxidative stres and inflammation markers in spine surgery
  1. Tez No: 288583
  2. Yazar: ALİ ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞABAN YALÇIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Vertebra cerrahisi, oksidatif stres, İL-6, propofol, sevofluran, Spine surgery, oxidative stress, Interleukin 6, propofol, sevoflurane
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, vertebra cerrahisi yapılan hastalarda sevofluran ile inhalasyon anestezisi ve propofol ile TİVA'nın hemodinamik stabilite, inflamasyon ve oksidatif stres parametreleri bakımından karşılaştırılması planlandı.Çalışmaya toplam 48 diskektomi ile birlikte laminektomi veya stabilizasyon cerrahisi uygulanacak hasta dahil edildi. Propofol grubunda genel anestezi idamesi propofol ve remifentanil infüzyonu ile sağlanırken, sevofluran grubunda anestezi idamesi sevofluran ve remifentanil infüzyonu ile sağlandı. Grupların intraoperatif hemodinamik verileri, ETCO2, periferik oksijen satürasyonları monitorize edildi. Anestezi ve cerrahi süreleri kaydedildi. Preoperatif ve postoperatif kan örnekleri alınarak total antioksidan seviye (TAS), total oksidan seviye (TOS), oksidatif stres indeksi (OSI) ve interlökin 6 (İL-6) düzeyleri ticari kitlerle(REL® Assay ile TAS-TOS, Bender Med Systems Human İL-6 Elisa ile İL-6) çalışıldı.Gruplar arası demografik ve hemodinamik veriler, ETCO2, periferik oksijen saturasyonları, anestezi ve cerrahi operasyon süreleri açısından istatistiki bir farka rastlanmadı (p>0,05). Sevofluran grubunda preoperatif TAS, TOS, OSI, İL 6 değerleri sırasıyla 1, 20±0, 21 mmol Troloks Eqv./L, 17, 42±4, 33 µmol H2O2 Eqv./L, 1, 48±0, 45 AU, 0, 69±0, 02 pg/ml bulunurken, Propofol grubunda, 1, 18±0, 18 mmol Troloks Eqv./L, 17, 99±5, 28 µmol H2O2 Eqv./L, 1, 51±0, 55 AU, 0, 62±0, 01 pg/ml bulundu. Sevofloran grubunda postoperatif TAS, TOS, OSI, İL 6 değerleri sırasıyla 1, 00±0, mmol Troloks Eqv./L, 21, 46±6, 66 µmol H2O2 Eqv./L, 2, 03±0, 68 AU, 0, 72±0, 02 pg/ml bulunurken Propofol grubunda postoperatif değerler sırasıyla 1, 073±0, 13 mmol Troloks Eqv./L, 27, 42±8, 11 µmol H2O2 Eqv./L, 2, 59±0, 86 AU, 0, 65±0, 10 pg/ml bulundu.Gruplar arası karşılaştırmada operasyon öncesi TAS, TOS, OSI, İL-6 değerleri arasında istatistiki bir farklılık görülmezken (p>0,05), operasyon sonrası Propofol grubunda TOS ve OSI değerleri Sevofluran grubuna göre istatistiki olarak anlamlı ölçüde yüksek bulundu (p0,05).Vertebra cerrahisinde sevofluran ile inhalasyon anestezisi ve propofol ile TİVA'nın hemodinamik stabilite ve inflamasyon açısından benzer etkileri olduğu bulunurken oksidatif stres açısından Sevofluranın propofole göre daha olumlu etkileri olduğu tespit edildi. Bu bulguların daha geniş kapsamlı çalışmalarla desteklenerek, inhalasyon anesteziklerinin oksidatif stres üzerine olası olumlu etkilerinin vertebra cerrahisinde nöronal korunma açısından moleküler ve klinik yansımalarının ortaya konmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is planned to compare; inhalation anesthesia with sevoflurane and total intravenous anesthesia (TIVA) with propofol in the aspect of hemodynamic stability, inflammation and oxidative stress in spine surgery patients.Forty-eight patients who underwent laminectomy and discectomy or vertebral stabilisation enrolled to the study. In propofol group general anesthesia maintained with propofol and remifentanil infusion and in sevoflurane group with sevoflurane inhalation and remifentanil infusion. Hemodynamic data, ETCO2, peripheral oxygen saturation were monitorised in each group. Anesthesia and surgery time were recorded. Preoperative and postoperative blood samples were collected and total antioxidant status (TAS), total oxidant status (TOS), oxidative stress index (OSI) and interleukin 6 levels were studied by using commerialy available kits(TAS-TOS with REL® Assay, İL-6 with Bender Med Systems Human İL-6 Elisa )Demographic and hemodynamic data, ETCO2, peripheral oxygen saturation, anesthesia and surgery times were not statistically significant between groups (p>0,05). In sevoflurane group preoperative TAS, TOS, OSI and IL6 levels were as follows respectively; 1, 20±0, 21 mmol Troloks Eqv./L, 17, 42±4, 33 µmol H2O2 Eqv./L, 1, 48±0, 45 AU, 0, 69±0, 02 pg/ml and in Propofol group results were as follows respectively; 1, 18±0, 18 mmol Troloks Eqv./L, 17, 99±5, 28 µmol H2O2 Eqv./L, 1, 51±0, 55 AU, 0, 62±0, 01 pg/ml. In Sevoflurane group postoperative TAS, TOS, OSI and IL6 levels were as follows respectively 1, 00±0, mmol Troloks Eqv./L, 21, 46±6, 66 µmol H2O2 Eqv./L, 2, 03±0, 68 AU, 0, 72±0, 02 pg/ml. and in propofol group results were as follows respectively; 1, 073±0, 13 mmol Troloks Eqv./L, 27, 42±8, 11 µmol H2O2 Eqv./L, 2, 59±0, 86 AU, 0, 65±0, 10 pg/ml.There were no statistically significant difference in preoperative TAS, TOS, OSI, IL 6 levels between groups (p>0,05), postoperative TOS and OSI levels were statistically significant increased in propofol group (p0,05).In conclusion, inhalation anesthesia with sevoflurane and TIVA with propofol have similar effects on hemodynamic stability and inflammation in spine surgery. Sevoflurane have found to be having more positive effects on oxidative stress parameters compared to propofol. However more comprehensive work is required to verify this conclusion and also possible positive effects of inhalation anesthetics on oxidative stress in spine surgery is needed to be proved molecularly and clinically in view of neuronal protection.