Ergenlerde uyku bruksizminin yüz profili açısından incelenerek Bitestrip® ve çiğneme basınçlarını ölçen T-Scan® ile değerlendirilmesi
Evaluation of sleep bruxism in adolescents related with craniofacial morphology, measured by Bitestrip® and T-Scan®
  1. Tez No: 288679
  2. Yazar: FETHİYE GÖKÇE GENÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM TULUNOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sleep bruxism, bite force, craniofasial morphology, occlusion, adolescent
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Çalışmanın amacı, ergenlerde % maksimum ısırma kuvveti ve kraniofasial morfolojilerin uyku bruksizmi ile ilişkisinin araştırılmasıdır.Çalışmaya 13 ile 16 yaşları (yaş ort.14.6) arasında daimi dentisyona sahip 34 hasta katılmıştır. BiteStrip® uyku bruksizmini teşhis etmek amacıyla tasarlanan, küçük, tek kullanımlık elektromiyografik elektronik bir cihazdır. Üretici firmanın 5 saatlik uyku laboratuvarı kayıtları ile karşılaştırmalı olarak verdiği BiteStrip® skorları (B.S skor) şöyledir: B.S skor L: Bruksizm yok. B.S skor 1: hafif, B.S skor 2: orta, B.S skor 3: ciddi. Yüzde maksimum ısırma kuvveti T-Scan® okluzal analiz sistemi ile ölçüldü. Sistemde yazılım programı, el ile tutulan cihaz ve hastanın çeneleri arasında konumlandırılan U şeklinde bir düzlem ile basınca duyarlı sensör aracılığıyla ölçüm yapmaktadır. T-Scan® USB ile bilgisayara bağlanmaktadır. Program her diş için % değeri vermekte ve 2 boyutlu olarak ısırma kuvvetlerini göstermektedir. Yazılım mümkün olduğu kadar hastanın çenesini taklit eden bir ark model oluşturmaya çalışmaktadır. Kraniofasial morfolojiler ise alınan konvansiyonel lateral sefalometrik filmler üzerinde bir ortodontist tarafından ölçüldü.Çalışmada SBa mesafesi dışında kraniofasial morfolojiler ile bruksizm arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the relationship between % maximum bite force and craniofacial morphologies with presence of sleep bruxism in adolescent.The study comprised 34 patients aged between 13-16 years (mean age of 14.5 years) with complete permanent dentition. BiteStrip® is a single use small disposable electronic electromyographic device designed as a front line screener for bruxism. The BiteStrip® scores among the participants were B.S.score L: No bruxism; B.S.score 1: mild; B.S.score 2: moderate; B.S.score 3: severe.Percentage of maximum bite force analysis was measured by the T-Scan® Occlusal Analysis System. The T-Scan® III connects to the USB port of a windows-based PC or laptop. The output displays the percentage force per tooth and a two-dimensional arch view. The software features a zoom graph window as well as a patient chart for customizing an arch model. Craniofacial morphology measurement was obtained from conventional lateral cephalogram. A single examiner performed all the cephalometric measurements.In this study no significant differences was found between bruxers and nonbruxers through craniofacial morphologies, except for the difference in SBa (p 0,05); however significant differences of maximum bite force occurred between craniofacial morphologies of bruxers and nonbruxers, SBa, Ar-Go-Me, Sn-Ar-Go.