İndirekt kompozit materyallerinin yapay tükürükta bekletilmesi öncesi ve sonrasında sitotoksik etkilerinin in vitro değerlendirilmesi
An in vitro cytotoxicity of indirect composite materials before and after aging them in artificial saliva
  1. Tez No: 288693
  2. Yazar: ARZU ZEYNEP YILDIRIM BİÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİŞAM DEMİRKÖPRÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: sitotoksisite, indirekt kompozit, MTT, cytotoxicity, indirect composite resin, MTT
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
İndirekt kompozit materyallerinin yapay tükürükta bekletilmesi öncesi ve sonrasında sitotoksik etkilerinin in vitro değerlendirilmesiBu çalışmanın amacı, indirekt kompozit materyallerinin yapay tükürükte bekletilmesinin sitotoksisiteye etkilerinin in vitro olarak değerlendirilmesidir.Disk şeklinde örnekler (10 mm çapında, 1 mm yükseklikte) Dentacolor XS ışık cihazı (Kulzer,Wehrheim,Germany) kullanılarak polimerize edildi. Her bir indirekt kompozit materyalinden 50 adet olmak üzere toplam 100 adet örnek hazırlandı. Her bir indirekt kompozit materyali yapay tükürükte bekletildikten sonra test edilmek ve direkt test edilmek üzere iki gruba ayrıldı. Birinci grup (Artglass n=25, Solidex n=25) 37 ºC de 48 saat yapay tükrükte bekletildi. Daha sonra tükürükten çıkarılan örnekler Dulbecco Modified Eagle Medium/Ham's F12 (DMEM/F12) de 1 saat, 24 saat, 72 saat, 1 hafta ve 2 hafta bekletildi. İkinci grup (Artglass n=25, Solidex n=25), yapay tükürükte bekletilmeden direkt DMEM/F12 de 1 saat, 24 saat, 72 saat, 1 hafta ve 2 hafta bekletildi. Her iki gruptaki örneklerin DMEM/F12 de bekletilme işlemlerinden sonra örneklerinin salınımlarının sitotoksisiteleri, L 929 fare fibroblastlarında MTT ile ölçüldü. Her bir örneğin sitotoksisite derecesi saf kültür ortamındaki hücreler referans alınarak belirlendi. Canlı hücre yüzde ölçümlerinin dağılımlarının normal olup olmadığı Student's t Testi kullanılarak belirlendi.Genel olarak, tüm periodlarda 48 saat yapay tükürükte bekletilen test örnekleri yapay tükürükte bekletilmeyen test örneklerine göre daha yüksek canlı hücre oranı gösterdi.İn vitro çalışmamızda, indirekt dental restorasyonlarda kullanılan kompozit rezinlerin hücre canlılığını etkilediği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
An in vitro cytotoxicity of indirect composite materials before and after aging them in artificial salivaThe purpose of the current study was to investigate the effect of storing indirect composite materials in artificial saliva.Disk shaped specimens (10 mm diameter, 1mm thick) were polymerized using the dentacolor XS light source (Kulzer, Wehrheim, Germany). 50 specimens were fabricated for each indirect composite material. Specimens (Artglass n=25, Solidex n=25) were divided into two groups: one for storing in artificial saliva and the other for direct testing. The first group (Artglass n=25, Solidex n=25) was stored in artificial saliva at 37 ºC for 48 h. Being removed from the artificial saliva, the specimens were aged for 1h, 24h, 72h, 1 and 2 weeks in Dulbecco?s Modified Eagle Medium/Ham?s F12 (DMEM/F12). The second group (Artglass n=25, Solidex n=25) was aged for 1h, 24 h, 72 h, 1, 2 weeks in DMEM/F12. After both groups were aged, cytotoxicity of their extracts in cultured fibroblasts (L929) was measured by MTT assay. The degree of cytotoxicity for each specimen was determined according to the reference value represented by the cells with a pure culture medium. Student?s t Test was used to the determine whether or not distribution of living cell percentage measurements were normal.Generally, the tested materials stored in artificial saliva for 48 h demonstrated higher cell survival rates when compared with the non-stored tested materials that had not been kept in artificial saliva for all experimental times.This findings suggest that composite resins used in indirect dental restorations differ in their cytotoxic potential and their ability to affect cell survival rates.