Farklı kültürlerdeki bireylerin boş zaman aktivitelerine yönelik tutumlarının değerlendirilmesi: Ankara-Londra örneği
Evaluation of attitudes towards leisure activities in different cultures: An example of Ankara and London
- Tez No: 288713
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İ. FATİH YENEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Tutum, Boş Zaman, Boş Zaman Tutumu, Rekreasyon, Attitude, Leisure Time, Leisure Attitude, Recreation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırmada genel olarak, farklı kültürlerde yer alan gençlerin boş zaman aktivitelerine yönelik tutumları İngiltere/Londra ve Türkiye/Ankara örnekleri üzerinden incelenmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu gönüllü olarak seçilmiş Londra'da öğrenim gören 221 devlet üniversitesi öğrencisi ile Ankara'da öğrenim gören 462 devlet üniversitesi öğrencisi olmak üzere, toplam 683 katılımcı oluşturmaktadır. Çalışmaya 631 katılımcı dahil edilmiştir (Ankara 427 öğrenci; Londra 207 öğrenci). Araştırmada kullanılan veri toplama aracı 2 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, katılımcıların demografik bilgilerini belirlemeye yönelik ifadelerden oluşmaktadır. İkinci bölümde ise, Türkçeye uyarlaması bu araştırma kapsamında yapılan Boş Zaman Tutum Ölçeği (BZTÖ) katılımcılara uygulanmıştır. Verilerin analizi için betimleyici istatistik, Çok Değişkenli ANOVA (MANOVA) ve Kay-Kare istatiksel yöntemi kullanılmıştır.Bulgulara göre, Ankara'daki bireylerin boş zaman tutumları genel olarak cinsiyete göre anlamlı bir fark gösterirken; yaşa, boş zaman yeterliliğine, gelir durumuna, yaşam yeri ve inanç etkisine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Londra `da ise boş zaman tutumu genel olarak yaşa göre anlamlı bir fark gösterirken, cinsiyete, boş zaman yeterliliğine, gelir durumuna, yaşam yeri ve inanç etkisine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Ayrıca, öğrencilerin boş zamanlarda yapılan rekreasyonel etkinlikler içerisinde en çok tercih edilen etkinlik fiziksel etkinliklerde ve rekreasyonel etkinliklere nerede katıldıkları iki kent arasında değişiklik gösterirken; sosyal, kültürel-sanatsal, turistik ve diğer etkinliklerde iki kentte de aynı etkinlikler seçilmiştir. Bununla beraber, etkinliklere katılım sıklıklarında da çeşitli farklılıklar belirlenmiştir. Bu etkinlikler, öğrencilerin gelir durumlarına göre de değişmemektedir.Elde edilen bulgular, boş zaman tutumunun Ankara ve Londra kentlerinde çeşitli değişkenlere göre farklılaştığını göstermektedir. Londra'daki öğrencilerin rekreasyonel hayatının, Ankara'daki öğrencilerden daha aktif bir görüntü sergilediği söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate attitudes towards leisure activities in different cultures as the example of London and Ankara. 221 volunteer state university students who have studied in London and 462 volunteer state university students who have studied in Ankara, totally 683 students, were participated to the study. 631 participants were accepted to the study (Ankara 427 students, London 207 students). First part of the data colection instrument consisted of demographic variables. As a second part, Leisure Attitude Scale (LAS) was employed to gather the data after conducting validity and reliability study of LAS in the coverage of this study. Descriptive statistics, multivariate analyses of variance (MANOVA), analysis of variance (ANOVA) and Kay-Kare statistics method were conducted to analyze the data.The findings suggest that although there is a significant relationship between leisure attitudes of participants in Ankara and gender, there is no significant difference about age, adequacy of leisure time, income, living space and religion. On the other hand, there is a significant relationship between leisure attitudes of participants in London and age; and there is no significant difference about gender, adequacy of leisure time, income, living space and religion.Furthermore, there is a difference between two cities about the most preferred physical activity in leisure time of the students and there is a difference between two countries about where they participate in their recreational activities. Nevertheless both country prefer the same social, cultural-arts, touristics and other activities. In additon, there are various differences in activity participation frequency between two countries and this activities could not change according to income.The findings gathered indicate that leisure attitudes in Ankara and London differentiate in accordance with various variables. It can be said that students in London have more active recreational life than students in Ankara.