Lansoprazol etken maddesine ait safsızlıkların ultra performanslı sıvı kromatografisi tekniği ile tayini ve tayin yönteminin analitik validasyonu
Determination of impurities of lansoprazole active substance with ultra performance liquid chromatography technique and analytical validation of determination method
  1. Tez No: 288760
  2. Yazar: MEHMET ÇALIKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. TEVFİK ORBEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Lansoprazol, safsızlık, ultra performanslı sıvıkromatografisi, validasyon, Lansoprazole, impurity, ultra performance liquidchromatography, validation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Lansoprazol etken maddesine ait safsızlıkların ultra performanslı sıvıkromatografisi tekniği ile tayini ve tayin yönteminin analitikvalidasyonuBu çalışmada lansoprazol etken maddesinin safsızlıkları için?Avrupa Farmakopesi? 7. baskı referans alınmıştır. Gerekli optimizasyonlaryapılarak belirtilen safsızlıklar için UPLC cihazı kullanılarak bir safsızlıkyöntemi geliştirilmiş ve valide edilmiştir.Hareketli faz olarak 0.010M NaH2PO4 çözeltisi ve Asetonitrilile bir gradient akış sistemi oluşturulmuştur. Waters H-CLASS UPLC cihazıkullanılarak, sabit faz olarak Acquity UPLC BEH C18 1.7 ?m, 2.1 × 100mm kolon seçilmiştir. Software yardımı ile UV dedektörün dalga boyu 285nm olarak ayarlanmıştır. Kolon sıcaklığı 25°C, otomatik örnekleyicisıcaklığı ise 10°C'dir. Her çözelti için enjeksiyon hacmi 3.0 ?L'dir. Çözücüolarak 1 hacim trietilamin ile 60 hacim saf su karıştırılmış, pH değeri%85'lik fosforik asit ile 10.5 ± 0.05'e ayarlanmıştır. Daha sonra bu çözelti40 hacim asetonitril ile karıştırılmıştır.Lansoprazol, safsızlık A, safsızlık B, safsızlık C, safsızlık D,safsızlık E ve safsızlık F pikleri için alıkonma zamanları sırasıyla 3.655,2.915, 3.963, 4.537, 1.462, 1.582 ve 3.165 dak.'dır.Tayin alt limiti safsızlık A için 0.000042 mg/mL, safsızlık Biçin 0.000064 mg/mL, safsızlık C için 0.000066 mg/mL, safsızlık D için0.000073 mg/mL, safsızlık E için 0.000029 mg/mL, safsızlık F için0.000043 mg/mL'dir. Elde edilen validasyon sonuçlarına dayanarak, lansoprazoletken maddesinin safsızlıkları için, UPLC cihazı kullanılarak, hızlı, seçici,doğru, tekrarlanabilir ve duyarlı bir tayin yöntemi oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Determination of impurities of lansoprazole active substance withultra performance liquid chromatography technique and analyticalvalidation of determination methodIn this study, 7th edition of European Pharmacopoeia wastaken as a reference for the impurities of lansoprazole. Requiredoptimizations were done and an impurity method was developed andvalidated for specified impurities by using UPLC device.A gradient flow system was generated with 0.010M NaH2PO4solution and acetonitrile as a mobile phase. Waters H-CLASS UPLCdevice was used and Acquity UPLC BEH C18 1.7 ?m, 2.1 × 100 mmcolumn was selected as a stationary phase. The wavelength was set at285 nm by the help of software. The column temperature is 25°C,autosampler temperature is 10°C. Injection volume for each solution is 3.0?L. As a solvent, 1 volume of triethylamine and 60 volumes of purifiedwater was mixed and pH was adjusted to 10.5 ± 0.05 with 85% phosphoricacid. Then this solution was mixed with 40 volumes of acetonitrile.The retention times for lansoprazole, impurity A, impurity B,impurity C, impurity D, impurity E, impurity F are 3.655, 2.915, 3.963,4.537, 1.462, 1.582 ve 3.165 minutes respectively.LOQ is 0.000042 mg/mL for impurity A, 0.000064 mg/mL forimpurity B, 0.000066 mg/mL for impurity C, 0.000073 mg/mL for impurityD, 0.000029 mg/mL for impurity E, 0.000043 mg/mL for impurity F.Based on the obtained validation results, a fast, selective,accurate, repeatable and sensitive determination method was generatedfor the impurities of lansoprazole active substance by using UPLC device.