Reflü tedavisinde kullanılan lansoprazol ve domperidon ilaç aktif maddelerinin 1. türev spektrometresi yardımıyla bir arada tayinleri için yöntem geliştirilmesi
Development of a method for combined determination of active drug substances lansoprazole and domperidone used in reflux treatment using first derivative spectrometry
- Tez No: 954443
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HAKAN AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Domperidon, Lansoprazol, UV-Spektrofotometri, kalibrasyon grafiği, geri kazanma, Domperidone, Lansoprazole, UV-Spectrophotometry, calibration graph, recovery
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Hızla gelişen dünyamızda özellikle orta ve daha üstü insanlar grubunda görülen stres, kalıtım, yaygın sigara kullanımı, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzı ve fiziksel aktivite eksikliği faktörlerinin birinin ya da bir kaçının bir araya gelmesi sonucunda birçok bireyde mide rahatsızlıklarına rastlanılmaktadır. Mide rahatsızlıkları eğer gerekli önlemler alınmazsa, çeşitli mide hastalıkları ve ülsere kadar giden sonuçlar doğurabilir. Alınabilecek önlemler arasında bu tip hastalara verilen mide koruyucu türü ilaçlar gelmektedir. İlaç sanayinde ve üniversitelerdeki araştırma gruplarında ilaç etken maddelerin analizleri özellikle önem kazanmaktadır. Bu amaçla laboratuvarlardaki analizler sırasında enstrümantal yöntemler olarak adlandırılan spektrofotometri, yüksek basınçlı sıvı kromatografi (HPLC) gibi burada sayılamayacak çok yöntem uygulama alanı vardır. Bilindiği üzere enstrümantal analiz cihazları yüksek teknolojik ürünler olduğundan yatırımları oldukça maliyetlidir ve her araştırma laboratuvarında bulunmamaktadır. Rutin bir araştırma laboratuvarında sıklıkla bulunan ve düşük maliyete sahip UV-Spektrofotometri cihazları bu işler için oldukça kullanışlıdır. Bu tezde UV Görünür Alan Spektroskopisi yöntemlerinden elde edilen veriler türev spektroskopisi yöntemiyle tayin edilmiş ve yöntemi karşılaştırmak için kısmi en küçük kareler kalibrasyon yöntemi(PLS) kullanılmıştır. Yapılan çalışmada mide koruyucu olarak kullanılan domperidon ve lansoprazol etken maddelerinin tayini için UV-spektrofotometri yardımıyla elde edilen verilere kalibrasyon grafiği yöntemi ve geri kazanma uygulaması başarı ile uygulanmıştır. Çalışılan yöntemler arasında herhangi bir fark olmadığı ve uygulanabilir olduğu istatistiksel testlerle karşılaştırılarak başarılı sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our rapidly developing world, especially in the middle and above age group, many individuals experience stomach disorders as a result of one or more of the factors such as stress, heredity, widespread smoking, unhealthy diet, sedentary lifestyle and lack of physical activity. If necessary precautions are not taken, stomach disorders can lead to various stomach diseases and ulcers. Among the precautions that can be taken are stomach-protective drugs given to such patients. In the pharmaceutical industry and research groups at universities, the analysis of drug active ingredients is of particular importance. For this purpose, during the analyses in laboratories, there are many methods that cannot be listed here, such as spectrophotometry and high-pressure liquid chromatography (HPLC), which are called instrumental methods. As it is known, since instrumental analysis devices are high-tech products, their investments are quite costly and are not found in every research laboratory. UV-Spectrophotometry devices, which are frequently found in a routine research laboratory and have low costs, are quite useful for these tasks. In this thesis, the data obtained from UV Visible Spectroscopy methods were determined by derivative spectroscopy method and partial least squares calibration method (PLS) was used to compare the method. In the study, calibration graph method and recovery application were successfully applied to the data obtained by UV-spectrophotometry for the determination of domperidone and lansoprazole active ingredients used as stomach protectors. It was found that there was no difference between the studied methods and successful results were obtained by comparing them with statistical tests where they were applicable.