Ürogenital prolapsus tanısı almış kadınlarda yaşam kalitesinin belirlenmesi
Their impact on the quality of life in woman with the diagnose of urogenital prolapse
- Tez No: 288761
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞEN VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Pelvik organ prolapsusu, kadın, yaşam kalitesi, Urogenital prolapse, women, quality of life
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma; ürogenital prolapsus tanısı almış kadınlarda semptomların şiddetini ve ürogenital prolapsusun yaşam kalitesine etkisini belirlemek amacıyla yapılmış tanımlayıcı bir çalışmadır.Araştırmanın örneklemini Temmuz-Ekim 2010 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ürojinekoloji polikliniğine başvuran ve ürogenital prolapsus tanısı alan 179 kadın oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında, ?Anket Formu? ve Yaşam Kalitesi(P-YK) Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPPS 15 programında değerlendirilmiştir.Araştırma kapsamına alınan ürogenital prolapsusa sahip kadınların % 68,1'i 52 yaş ve üzerinde, % 46,9'u ilkokul mezunudur. Kadınların % 44,1'i 3-4 kez doğum ve %97' si normal vajinal doğum yapmıştır. Kadınların %72,6 `sı postmenapozal dönemde, %29,1'inin ailesinde POP öyküsü bulunmaktadır. Araştırma kapsamına alınan kadınların sadece %22,3'ü ürogenital prolapsus semptomları yaşamasına rağmen daha önceden hastaneye başvurmuş, %17,9'u daha önceden ürogenital prolapsusa ilişkin tedavi almıştır. Kadınların yaşam kalitesine prolapsusun etkisinin ortalaması 78.58±2.68 ve prolapsusun genel sağlık algısına etkisinin ortalaması 47,7±2.29 olarak bulunmuştur.Genel olarak ürogenital prolapsus kadınların genel sağlık algısını, günlük yaşamdaki fiziksel aktivitelerini sosyal yaşantısını, kişisel ilişkilerini ve uyku kalitelerini etkilemektedir. Özellikle bu olumsuz etkilenmenin okur-yazar olmayan, BKI yüksek (şişman), 5 ve üzerinde doğum yapan ve kadınlarda görüldüğü belirlenmiştir. 3.derece ve üzeri ürogenital prolapsusu olan kadınların genel sağlık algısının daha kötü ve prolapsusun yaşamlarını daha çok etkilediği belirlenmiştir.Bu çalışma ürogenital prolapsusun sık yaşanan ve kadınların yaşam kalitesini etkileyen önemli bir sorun olduğunu göstermektedir. Bu nedenle kadınlara POP gelişmesini engelleme, erken tanı ve tedavi için gerekli eğitim ve danışmanlığın sağlanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this descriptive study is to assess the severity of symptoms and their impact on the quality of life in women with the diagnose of ürogenital prolapse.The study included a total number of 179 women with diagnose of ürogenital prolapse applied to the gynecology outpatient clinic of Etlik Zübeyde Hanim Womens Health Teaching and Research Hospital, Ankara, Turkey between July- October 2010. ?Descriptive Information Questionnaire? developed by the authors and the adapted ?The Prolapsus-Related Quality of Life (P-QOL) Questionnaire? were used to collect data. The SPSS 15.0 software package was used for statistical analysis.In this study, 68.1 % of women recruited from the gynecology outpatient clinic was 52 years old over and 46.9 % of them graduated from primary education. 44,1 % of parity was 3-4, 97 % of patients had the history of giving birth vaginally. 72.6 % of women was in the postmenopausal period and 29.1 % of them has history of urogenital prolapse in their family. Only 22.3 % of women who experienced symptoms related to ürogenital prolapse has previously applied to a hospital and 17.9 % of them has received a treatment related to ürogenital prolapse.Generally, ürogenital prolapse affect womens general health perceptions, physicial activations, social activities, personal relationships and the quality of sleep Especially ıt was also found that these negative effects were experienced by women who were illiterate, have higher BMI and higher parity. General health perception of women with third or higher degree ürogenital prolapse, was worst and quality of life was more affected by ürogenital prolapse symptoms.The study shows that ürogenital prolapse is a common health problem that affects the quality of life of women negatively. Therefore, all women should be educated and consulted about ürogenital prolapse and to prevent to disease and for early diagnose and treatment.