Akciğer lezyonlarının difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirilmesi
Evaluation of lung lesions with diffusion-weighted imaging
- Tez No: 289022
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜLEÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme, Akciğer lezyonları, Karakterizasyon
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Akciğer lezyonlarının benign-malign ayrımında farklı b değerlerindeki difüzyon ağırlıklı MR görüntülemenin katkısının araştırılmasıdır.Gereç ve yöntem: Bu çalışmaya Erciyes Üniversitesi Radyoloji Anabilim dalına BT eşliğinde biyopsi istemi ile gönderilen akciğer lezyonuna sahip toplam 136 olgu alındı. Çalışmaya histopatolojik tanı almış 1.5 cm'den büyük akciğer lezyonu olan 100 olgu dahil edildi. Aksiyel T1A ve T2A turbo spin eko (TSE) görüntüler elde olduktan sonra, single-shot ekoplanar sekansda farklı b değerlerinde (b0, b300, b500, b1000 s/mm2) difüzyon duyarlı gradiyentler uygulanarak DAG görüntüler elde edildi. ADC haritaları cihaz tarafından otomatik olarak oluşturuldu. DAG' ler nefes tutmalı olarak elde edildi. DAG'ye göre 5 farklı skor belirlendi. Skor 1; normal akciğer gibi hiç sinyal olmaması, skor 2; sinyal intensitesi 1 ve 3 arası, skor 3; sinyal intensitesi torasik spinal korda yaklaşık olarak eşit olan, skor 4; sinyal intensitesi torasik spinal korda göre biraz yüksek olan, skor 5; sinyal intensitesi spinal korda göre çok yüksek olan şeklinde belirlenmiştir. Tanı testlerinin uygun kesim noktalarının bulunmasında ROC eğrisi yöntemi kullanıldı. p0.05).Sonuç: Difüzyon ağırlıklı MR görüntüleme akciğer lezyonlarının benign-malign lezyon ayrımında katkısı bulunan bir tekniktir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate whether diffusion-weighted imaging (DWI) with a different b factors can be used to differentiate malign pulmonary nodules from benign ones.Materials and methodOne hundred-thirty-six patients who were referred for CT-guided transthoracic lung biopsy in Erciyes University, Medical Faculty, Radiology Department, were enrolled to the study. Diagnosis of 100 patients have larger than 1.5 cm lung lesion were confirmed histopathologically, were included to the study. After conventional T1- and T2-weighted turbo spin-echo (TSE) axial images were obtained, DW images with diffferent b values (b0, b300, b500, b1000 s/mm2) were acquired using a single-shot echoplanar imaging sequence in the axial plane during breath holding. The apparent diffusion coefficient (ADC) maps of the lesions were measured from DW images.Five score were determined according to DW MR images. 1, nearly no signal intensity, as seen in an almost normal lung; 2, signal intensity between 1 and 3; 3, signal intensity almost equal to that of the spinal cord at the thoracic spine; 4,higher signal intensity than that of the spinal cord; and 5, much higher signal intensity than that of the spinal cord. Receiver operating characteristic (ROC) analysis was used to evaluate the diagnostic capability of ADC and DWI for differentiation between malignant and benign lesions.