Akciğer kitlelerinde biyopsi yapılacak kesimin belirlenmesinde difüzyon ağırlıklı görüntüleme ve görünür difüzyon katsayısı değerlerinin rolü
The role of diffusion-weighted imaging and appparent diffusion coefficint values for determining biopsy region in lung masses
  1. Tez No: 369909
  2. Yazar: ARZU CANAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL GÜREL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Chest Diseases, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, difüzyon ağırlıklı görüntüleme, görüntüleme eşliğinde biyopsi, Diffusion magnetic resonance imaging, image-guided biopsy, lung cancer
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Bilgisayarlı tomografi (BT) eşliğinde transtorasik biyopsi yapılacak akciğer nodül ve kitlelerinde manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve difüzyon ağırlıklı görüntüleme (DAG) tetkiklerini kullanarak tek lezyon varlığında lezyonun tümöral hücre yoğunluğu fazla olan yerini, birden fazla lezyon varlığında ise malignite olasılığı daha yüksek olan lezyonu tespit etmek. Böylelikle BT eşliğinde biyopsi işlemine kılavuz yöntem olarak DAG ve görünür difüzyon katsayısı (ADC) haritasının kullanıp kullanılamayacağını araştırmak. Gereç ve Yöntemler: Mart 2013- Ekim 2014 tarihleri arasında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Girişimsel Radyoloji Bilim Dalı'na akciğer malignitesi şüphesi ile transtorasik akciğer biyopsisi için başvuran 116 hastadan 100'ünde lezyona yönelik MRG (T1A,T2A,STIR) ve DAG (b=50, b=400, b=800) tetkikleri yapıldı. Her hastada b=800 görüntüleri kullanılarak ADC haritası oluşturuldu. Biyopsi işlemi öncesinde lezyonun MRG ve DAG özellikleri değerlendirilerek, ADC haritasında görsel olarak lezyonun en hipointens olan kesiminden ya da en hipointens olan lezyondan biyopsi yapıldı. Biyopsi işlemi öncesi pratik olmadığı için lezyon DAG/ADC sinyal özelliklerinin değerlendirilmesi ve ADC ölçümleri retrospektif olarak yapıldı. Bulgular: MRG ve DAG/ADC tetkikleri yapılan 100 hastadan 72'si çalışmaya dahil olabildi. Yetmiş iki hastadaki 74 lezyonun tamamında histopatolojik olarak tanı konmuş olup tanısallık %100'dür. Çalışmada benign lezyonların MRG ve ADC görüntülerinde daha homojen, malign lezyonların ise daha heterojen olduğu saptandı (p=0.011). ADC haritasında malign lezyonların benign olanlara kıyasla daha hipointens olduğu (p=0.001) ve difüzyon kısıtlılığı (p=0.002) gösterdiği bulundu. Ancak malign ve benign gruplar arasında ADC değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0.147). Sonuç: Seçilmiş hastalarda BT eşliğinde transtorasik biyopsi öncesi alınacak ADC haritası görüntüleri yeni bir kılavuz yöntem olarak kullanılabilir. ADC haritasında hipointens alanların biyopsiye hedef olarak alınması, zaman alan ve şüpheli ADC ölçümleri yapılmasına gerek bırakmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study was to use magnetic resonance imaging (MRI) and diffusion-weighted imaging (DWI) along with computed tomography (CT) -guided transthorasic biopsy in lung nodules or masses. We aimed to detect the biopsy area with higher tumoral cell density in case of a single lesion; and the lesion with higher malignancy potential in case of multiple lesions. We hereby sought to assess whether using DWI and apparent diffusion coefficient (ADC) map is useful as a guide to CT-guided biopsy procedure. Material and Methods: From March 2103 to October 2014, 100 out of 116 consecutive patients who were referred to Department of Interventional Radiology, Abant Izzet Baysal University for transthorasic biopsy with a suspicion of lung malignancy underwent MRI (T1W,T2W,STIR) and DWI (b=50, b=400, b=800) examinations. For each patient, we formed an ADC map using b=800 images. Before the biopsy procedure, we assessed the MRI and DWI properties of the lesion(s) and biopsy was performed visually according to ADC map, from the most hypointense region of a single lesion or most hypointense lesion of a lesion group. The evaluation of DWI/ADC signal properties and ADC measurement of the lesions were performed retrospectively because they had no practical value before the biopsy procedure. Results: Seventy-two out of 100 patients, who were evaluated with MRI and DWI/ADC, were eligible for inclusion. These patients had 74 lesions of which all were diagnosed histopathologically (100% diagnosis). In this study, the benign lesions tended to be more homogenous whereas the malignant ones appeared to be more heterogenous in MRI and ADC images (p=0.011). In ADC map, the malignant lesions were more hypointense (p=0.001) and showed more diffusion restriction (p=0.002) when compared with the benign ones. However, there was not a statistically significant difference between malignant and benign groups in respect to ADC values (p=0.147). Conclusion: ADC map images might be used in selected patients as a new guide before CT-guided transthorasic biopsy. Determining the hypointense areas in ADC map as biopsy targets may decrease the need for measuring ADC which is time consuming and doubtful in routine daily practise.