Üniversite yaşamına uyum sürecine etki eden faktörler ve birbirleri ile ilişkileri
Variables that affect universty adjustment and the relationship between those variables
  1. Tez No: 289119
  2. Yazar: NAZLI SAĞINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK KIRLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikiyatri, Psikoloji, Education and Training, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, bireyselcilik-toplulukçuluk, üniversiteye uyum, Attachment Security, Individualism-Collectivism, Adjustment to College
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin üniversiteye uyum sürecini ve bu sürece etki eden gelişimsel ve kültürel faktörleri incelemektir. Bu amaca bağlı olarak, ebeveynlere bağlanma güven düzeyi gelişimsel ve bireycilik-toplulukçuluk kültürel faktör olarak ele alınmıştır. Araştırma uzun zamanlı olarak planlanmıştır. Üniversitenin başlangıcında ve ikinci dönemin başında olmak üzere, Uludağ Üniversitesi İngilizce Hazırlık Bölümü'ne devam eden 99 öğrenciye iki uygulama yapılmıştır. Üniversiteye uyum düzeyini ölçmek için Öğrencilerin Üniversiteye Uyum Anketi kullanılmıştır. Ebeveynlere bağlanma düzeyini ölçmek için Ebeveyn ve Arkadaşlara Bağlanma Envanteri-Kısa Form kullanılmıştır ve son olarak bireycilik-toplulukçuluk düzeyini ölçmek için Bireycilik ve Toplulukçuluk Ölçeği kullanılmıştır. Öğrencilerin birinci zamandaki uyum düzeyleri ile ikinci zamandaki uyum düzeyleri arasında fark vardır ve öğrencilerin uyumları zaman içerisinde azalmıştır. Babaya bağlanma düzeyi ile üniversiteye uyum arasında bir ilişki bulunamasa da, anneye bağlanma düzeyi ile üniversiteye uyum arasında istatistiksel olarak önemli kabul edilebilecek bir ilişki vardır. Öğrencilerin birinci zamandaki bireycilik-toplulukçuluk düzeyleri ikinci zamanla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak farklıdır. İkinci zamanda puanlarda düşüş olmuştur. Bağlanma düzeyi ile bireycilik-toplulukçuluk düzeyi arasında da ilişki bulunmuştur. Bağlanma düzeyi yüksek olan bireyler toplulukçuluk düzeyleri daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the developmental and the cultural factor that contribute to the process of adjustment to college. In relation to this purpose, attachment security is considered as developmental factor and individualism collectivism is taken into consideration as cultural factor that affect the adjustment process. The current resaerch is planned as a longitudional study and is carried out in Uludağ University English Preparatory School, with 99 students. Assesment was done at the beggining of the freshman year and in the second semester of the freshman year. Adjustment to college was assessed by Student Adjustment to College Questionnaire. In order to assess attachment, Inventory of Peers and Parents Attachment-Short Form. Indivudialism Collectivism was assessed by Individualism-Collectivism Scale. Results of the study reveal that, there was a significant difference between first and second assessment, and it was found that adjustment level of the students declined by time. Eventhough there is no relationship between attachment security level to fathers and adjustment to university level, there is a statistically important relationship between attachment security level to mothers and adjustment level. There was a statistical difference between first and second time of individualism collectivism level of the students. In the second time, the individualism collectvism scores decreased. There is a relationship betweeen attachment security and individualism-collectivism level. The individuals who has a high attachment security were found to be in collectivist dimension.