Öğretim üyelerinin performanslarının değerlendirilmesine yönelik tutumlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research about the attidutes of the faculty members to the assesment of their performance
- Tez No: 289389
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT ERDOĞMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans Değerlendirme, Yüksek, Performance Evaluation, Higher Education, Faculty Members
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu araştırmada, öğretim üyelerinin performans değerlendirme sistemine ilişkin tutumlarının ölçülmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, öğretim üyelerinin performanslarının değerlendirilmesinin yaratacağı sonuçlara, bu sonuçların kullanım alanlarına, sonuçlara ait geribildiriminin nasıl yapılması gerektiğine, etkili bir performans değerlendirme sisteminin önündeki engellere ve öğretim üyelerinin performans boyutlarına ilişkin sorulara yanıt aranmıştır.Çalışma 2010-2011 eğitim-öğretim yılında Kocaeli Üniversitesi'nde görev yapan öğretim üyelerini kapsamaktadır. Zaman yetersizliği, kontrol güçlüğü ve ekonomik güçlük gibi nedenlerle veri toplama aracı olarak kullanılan anket formları, evrenden yansız olarak seçilen 122 öğretim üyesine uygulanmıştır.Araştırma sonunda elde edilen bulgulara göre, öğretim üyelerinin, kendi performans boyutları içinde en önemli olarak algıladıkları boyutlar sırasıyla araştırma, eğitim-öğretim, topluma hizmet ve son olarak da yönetime destektir. Ayrıca öğretim üyeleri performanslarının belirli periyotlarla değerlendirilebileceği bir performans değerlendirme sistemine olumlu bakmaktadırlar. Öğretim üyeleri bu performans değerlendirme sisteminde öğrencilerin, meslektaşların, bölüm başkanının, anabilim dalı başkanın, dekanının, rektörün, hizmet alanların da içinde olacağı 360 derece performans değerlendirme sistemine benzer bir sistemi tarif etmektedir. Öğretim üyelerinin de performans değerlendirmenin önünde gördükleri en önemli engeller olan, yükseköğretim kurumlarının mevcut örgütsel işleyişi, akademik yükseltme kriterleri ve kurumsal olanaklar tekrar gözden geçirilmesi ve üzerinde dikkatle çalışılması gereken hususlardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to measure the attitudes of academic members regarding a performance evaluation system. For this purpose, created by faculty members to evaluate the performance results, for the intended use of these results, how results should be made of the feedback is an effective performance appraisal system of barriers and sought to respond to questions related to the dimensions of faculty performance.Working in the academic year 2010-2011 at the University of London faculty members working in the covers. Because of the reasons such as lack of time, control problems and economic problems the questionnaire is applied to 122 faculty members who are picked up randomly in related scope.Based on the findings of the research, faculty members, in their own performance dimensions that are perceived as the most important dimensions, respectively, research, education, community service, and finally to management support. In addition, faculty members periodically assessed the performance of the positive regard the performance appraisal system. Faculty members in this performance evaluation system, students, colleagues, department head, department chairman, dean, rector, service areas will be within the 360-degree performance evaluation system, describes a similar system. The most important obstacles they see in front of faculty members in the performance evaluation, higher education institutions and the functioning of the existing organizational, institutional facilities and a review of criteria for academic upgrading and work carefully on the issue without need.