Turist harcamalarını etkileyen faktörler: Muğla örneği
Factors affecting tourism expenditure of visitors to Mugla
- Tez No: 289718
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN BAHAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turist harcamaları, Turizm harcamaları, Tüketici davranışları, Engel eğrisi, Engel analizi, Turistin satın alma davranışları, Tourist expenditure, Tourism expenditure, Consumer behaviour, Engel curve, Engel analysis, Purchasing behaviour of tourists
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Turizm Türkiye ekonomisi için en önemli gelir kaynaklarından birisidir. Dünyada duraklama ve küçülmenin yaşandığı 2009 yılında Türkiye'de turizmin toplam ihracat içindeki payı %20,8 olarak gerçekleşirken, dış ticaret açıklarının da %54,79'unu karşılamıştır. Ancak son yıllarda kişi başına turist harcaması düşme eğilimine girmiştir. Bu anlamda uygun planlama ve politika uygulamaları ile kişi başına turist harcamalarını artırarak turizm gelirlerini daha da artırmak mümkündür, ki bunun için turist profili ve harcama kalıplarının iyi bilinmesi gereklidir. Bu çalışmanın amacı turist harcamalarını etkileyen faktörlerin belirlenmesidir. Bu amaçla tüketici davranışları ve Engel eğrileri ile ilgili literatür ortaya konulduktan sonra, Muğla bölgesine gelen yabancı turistlerin harcama davranışlarının belirlenmesi için Dalaman Havalimanı'nda yapılan anket çalışmasının analizi, en küçük kareler yöntemi yapılmıştır.Araştırma bulgularına göre en fazla toplam yerel harcamayı Belçikalı ve İngiliz turistler, en az harcamayı ise Alman turistler yapmaktadır. Genellikle kendi gelirini kazanmayan 15-24 yaş gurubu, 35-44 yaş gurubundan %22 daha az harcama yapmaktadır. Her şey dahil konaklama tipinde konaklayanlar yarım pansiyon konaklayanlara göre %30 daha az harcama yaparken, oda kahvaltı konaklayanlar %39, yeme- içme hariç konaklayanlar ise %41 daha fazla harcama yapmaktadır. Konaklama tipine göre ise en fazla harcamayı şehir otelinde konaklayanlar yapmaktadır. Harcamalarında kredi kartı kullanan turistlerin toplam harcamaları, kredi kartı kullanmayanlara göre daha fazladır.
Özet (Çeviri)
Tourism is one of the most important income resources of Turkish economy. Total tourism revenue has been realized as 20.8% of total export revenue of Turkey and narrow 54.79% of foreign trade deficit during the recession year of 2009. However, per person tourist expenditure tend to decrease in recent years. It is possible to increase per person tourist expenditure by proper planning and policy implementation, which is possible through a deep understanding of tourist profile and expenditure patterns. The aim of this study is to specify the factors affecting tourist expenditure. For that purpose, after a review of consumer behaviour and Engel curves, the results of the survey, designed to specify expenditure behaviour of tourists and applied at Dalaman Airport, has been analyzed using least squares method.The results indicate that the Belgian and English tourists spend the most and German tourists the least in Turkey. Age group 15-24, who is generally not an income earner, spends 22% less than age group 35-44. All inclusive tourists spend 30% less than half board tourist, while bed and breakfast spend 39%, room only and self catering spend 41% more. Tourists who stay at city hotels have the highest level of expenditure among all. Tourists who use credit card spend more expenditure than the others.