Foreign language teachers perceptions and practice of content based instruction in a Turkish university
Türkiye'deki bir üniversitede çalışan yabancı dil öğretmenlerinin içerik temelli öğretim hakkındaki görüşleri ve uygulamaları üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 289869
  2. Yazar: İBRAHİM ER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MARİA ANGELOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İçerik Temelli Öğretim, İçerik Temelli Öğretim modelleri, Content-based instruction, CBI, CBI models
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada amaç, yabancı dil okutmanlarının içerik temelli öğretimi ve içerik temelli öğretim modellerini nasıl algıladıklarını incelemektir. Çalışma, Temel İngilizce Bölümü'nde içerik temelli öğretimin bir süre kullanıldığı ama daha sonra sonlandırıldığı, Modern Diller Bölümü'nde ise, içerik temelli öğretimin halen bazı okutmanlar tarafından uygulandığı Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde gerçekleştirilmiştir. Diğer bir amaç ise içerik temelli öğretimin üniversite hazırlık programlarında uygulanmasının muhtemel yararlarını ve zararlarını araştırmaktır. Ön veri, gözlemler ve biri Temel İngilizce Bölümü'nde diğeri ise Modern Diller Bölümü'nde olmak üzere uygulanmış olan iki anket aracılığı ile toplanmıştır. Bu anketlerin betimsel analizi, veri toplamanın ikinci safhasında mülakat yapılmış olan altı okutmanın belirlenmesine temel oluşturmuştur. Ayrıca, içerik temelli öğretimi uygulayan okutmanlarla odak grup görüşmeleri de gerçekleştirilmiştir.Çalışmanın sonuçları, her iki bölümde de, okutmanların büyük bir kısmının içerik temelli öğretimi, öğrencileri ileri dönemdeki akademik çalışmalarına daha iyi hazırlayabilecek ve uygulanması arzu edilen bir metod olarak algıladıklarını göstermiştir. Öte yandan, okutmanların yine birçoğu bu metodun uygulanmasını aksatan zorluklar ve engeller olduğunu da belirtmişlerdir. Okutmanların içerik temelli öğretimi algılamaları konusundaki asıl ihtilaf ise, bu zorlukları ve engelleri nasıl yorumladıkları noktasında ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this case study was to investigate foreign language instructors? perceptions of content-based instruction (CBI), and diverse CBI models in Karadeniz Technical University, where content-based instruction was once used but then terminated in the Department of Basic English and is still in use by only some instructors in the Department of Modern Languages. Another aim was to find out the potential advantages and disadvantages of using content-based instruction in university preparatory programs. The preliminary data were collected through observations, and two questionnaires, one in the Department of Basic English and the other in the Department of Modern Languages. The descriptive analysis of the questionnaires was used as a basis for selecting the final sample group of six instructors who were interviewed during the second phase of the data collection. In addition, focus group discussions with CBI-practicing instructors were organized.The findings of the study showed that the majority of the language instructors from both departments clearly regarded content-based instruction as a better and desired way of preparing students for their further academic studies. On the other hand, most of them were also aware of the particular challenges and obstacles which hindered the implementation of content-based instruction. The controversy in the EFL instructors? perceptions of content-based instruction arose over the interpretation of these challenges and obstacles.