Türkiye'deki finansal sistemle uluslararası finansal sistemin sistematik risk açısından karşılaştırmalı analizi
The comparative analysis of financial system in Turkey and international financial system in terms of systematic risk
- Tez No: 289916
- Danışmanlar: PROF. DR. MM. SUPHİ ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Sistem, Beta Katsayısı, Borsa Endeksleri, Financial System, Beta Coefficient, Stocks and Shares and Bond Market
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu tezin amacı dünyadaki borsa endeksleri ile İMKB100 endeksininin sistematik risk açısından karşılaştırılmasıdır. Bu karşılaştırma için ilk olarak Türkiye'deki finansal sistemin kavramsal yapısı, finansal sistemin öğeleri olan finansal piyasalar, finansal kurumlar, menkul kıymetler aktarılmıştır. Karşılaştırma için ikinci unsur olan uluslararası finansal sistemin kavramsal yapısı, çerçevesi, uluslararası finansal sistemin öğeleri olan uluslararası finansal piyasalar, menkul kıymetler ve uluslararası bankacılık hakkında bilgi sunulmuştur.Yapılan ampirik çalışmada her kıtadan alınan dünya endeksleri ile İMKB100 endeksi karşılaştırılmış ve sonuçlarda Amerika kıtasının lider endeksi olan Dow Jones endeksine göre İMKB100 endeksinin daha riskli bir endeks olduğu; ancak İMKB100 endeksinin Asya ve Avrupa kıtaları lider endekslerine göre daha az sistematik riske sahip olduğu tespit adilmiş ve Avustralya kıtası endeksi ile hemen hemen aynı sistematik riske sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to compare exchange indices in the world with İMKB 100 indices in terms of systematic risk. For this comparison, firstly the theoretical structure of financial system in Turkey and elements of financial system; financial market, financial institutions, stocks and shares are reported. Information is reported about the theoretical structure and framework of financial system, elements of international financial system; international financial markets, stocks and shares, and international banking as the second element for the comparison.According to results of empirical study, world indices from every continent are compared with İMKB 100 indices, and according to results, when compared with indices of America continent Dow Jones İMKB 100 indices is riskier; however, it is found that its risk is less when compared with Asia and Europe continents, and nearly has the same systematic risk with Australian continent.