Örgüt ikliminin örgütsel değişim üzerine etkisi ve bir uygulama
The effect of organizational climate on organizational change and an application
  1. Tez No: 290065
  2. Yazar: NİLAY MUALLA KUYUMCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İklim, Örgüt İklimi, Değişim, Örgütsel Değişim, Climate, Organizational Climate, Change, Organizational Change
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Çevre koşullarına bağlı olarak, değişim hızının arttığı günümüzde, faaliyette bulunan işletmeler, yaşamlarını sürdürebilmek, arzuladıkları performansa ulaşabilmek için örgütsel değişime ihtiyaç duymaktadırlar. Örgütsel değişim, örgütlerin verimliliğini ve etkinliğini sürdürebilmesi için zorunlu ve kaçınılmazdır. Yöneticilerin gerek örgüt politikasında gerek teknolojik unsurlarda gerekse örgüt yapısı ve çalışanlarda gerçekleştirmeyi planladıkları bu değişimlerin karşısındaki en büyük engel, değişimden etkilenecek çalışanların değişime olan tutum ve davranışlarıdır. Örgüt içinde değişime karşı gösterilen bu tutum ve davranışları önlemek için örgütler çalışanlarını değişime hazırlayarak başarıya ulaşabilmektedirler.Çalışmanın amacı örgüt ikliminin örgütsel değişim üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Bu amaca ulaşmak için kavramsal bir model geliştirilmiş ve araştırma hipotezleri test edilmiştir. Araştırma verileri tam sayım yöntemi kullanılarak elde edilmiş ve araştırma birimi olarak ise özel işletmeler seçilmiştir. Araştırmanın ana kütlesini, Niğde ilinde faaliyet gösteren 4 özel işletmede çalışan 300 kişi oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinin sonunda 257 çalışandan geri dönüş sağlanabilmiş ve bu birimlerden elde edilen verilerle kavramsal modelin geçerliliği regresyon modeli ile test edilmiştir.Yapılan analiz sonucunda araştırmaya katılan işletmelerin örgütsel değişimde bireysel, teknolojik ve yapısal değişim stratejilerinden en fazla teknolojik ve yapısal anlamda değişim stratejisine odaklandıkları görülmüştür. Bireysel anlamda değişime bakıldığında çalışanların iş tatmini ve sorumluluk üzerinde etkili olacağı sonucuna ulaşılmıştır. Teknolojik ve yapısal değişimin örgüt içinde çalışanlar tarafından desteklenmesi için bireysel anlamda değişimin de desteklenmesi ile işletmelerin hem dış çevrede rekabet avantajı artmış hem de iç çevrede çalışanların uyumu sağlanmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
Companies, engaging in activities, depending on the environmental conditions, need organizational change in order to maintain their lives, and accomplish the performance they desire in today?s increasing rate of change. Organizational change is obliged and indispensable to maintain the effectiveness and productiveness of the organizations. The main hindrances to change planned to fulfill in both organization policy, technological elements and personnels faced by administrators are the attitude and behaviours performed by the workers who are to be affected by the change. In order to prevent the attitude and behaviour of those who are opposed to change, companies achieve success by getting the personnel ready for change.Aim of the study is to investigate the effect of organization climate on organizational change. In order to achieve this aim, a conceptual model is developed and research hypotheses are tested. Research studies are gathered by using the census method. Method and private companies are chosen as research units. The participants of the study comprises of 300 people working in four different private companies that have activities in Niğde. After the data gaining process 257 feedbacks are gathered and the validity of the conceptual model is tested by the data gathered from these units.It is analyzed that companies take part in this study mostly focus on the technological and structural change strategy among the personal, technological and structural change strategies in organizational change. When the change is dealed personally, it is inferred that it will be effective in personnel?s job satisfaction and responsibility. In order for personnel to support the technological and structural change, by supporting the change personally, competetive advantage of thecompanies in external environment and adaptation of the personnel is provided in the internal environment.