Computer aided management of calibration for gauge blocks, vernier callipers and external micrometers
Blok mastarlar vernierli kumpaslar ve çap mikrometreleri için bilgisayar destekli kalibrasyon yönetimi
  1. Tez No: 29035
  2. Yazar: ALİ YETİM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MACİT KARABAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kalibrasyon, Metroloji, Kalite Sistemleri, Blok Mastarlar, Vernierli Kumpaslar, Çap Mikrometreleri, ölçme Hataları, ölçme Haassiyetleri, İzlenebilinirlilik, Enterferometrik ölçümler, Calibration, Metrology, Quality Systems, Gauge Blocks, Vernier Callipers, External Micrometers, Measuring Errors, Accuracy, Traceability, Interferometric Measurement
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
öz BLOK MASTARLAR, VERNİERLİ KUMPASLAR VE ÇAP MİKROMETRELERİ İÇİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ KALİBRASYON YÖNETİMİ YETİM, Ali Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Asst. Prof. Macit Karabay Eylül, 1993, 138 sayfa Bu tezde, boyutsal ölçme aletleri için bilgisayar destekli kalibrasyon yönetimi incelenmiş ve IBM kişisel bilgisayarlarda çalışabilecek bir program hazırlanmıştır. Bu program temelde vernierli kumpaslar, çap mikrometreleri ve Jhonson mastarlar için gerekli kalibrasyon işlemlerini ve genel kalibrasyon yönetimini kapsamaktadır. Ayrıca, bu program ürün muayenesinde kullanılan bir ölçme cihazının kalibrasyon sonuçlan göz önünde alınarak, hatalı kabul ve hatalı red analizlerini de yapabilmektedir. Bu analizlerde, ölçme cihazının doğruluğu ve hassasiyeti ile ürüne ait standart sapma ve kabul edilebilinir tolerans aralığı parametre olarakkullanılmaktadır. Program içerisindeki grafiksel anlatım ve açıklamalar, özellikle orta ve küçük ölçekli sanaii kesiminde kullanılabilmesini kolaylaştıracaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED MANAGEMENT OF CALIBRATION FOR GAUGE BLOCKS, VERNIER CALLIPERS AND EXTERNAL MICROMETERS YETİM, Ali M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Asst. Prof. Macit Karabay September, 1993,138 pages In this study, the computer aided management of calibration systems for dimensional measuring instruments is investigated, and a package for IBM compatible personal computers is prepared. The program holds basically the calibration methods and management system for vernier callipers, external micrometers and gauge blocks. In addition, by using results of calibration, the program is able to calculate the probability of wrongly accepting of non-conforming and probability of wrongly rejecting of conforming products. The inaccuracy and the uncertainty of measuring instrument; standard deviation and acceptable tolerance range of the product are the necessary parameters for the calculations. In every step mof the program, the graphical representations are possible so that this package may be a basic tool in the establishment of the calibration system especially for small or medium size enterprises.