Design of crank-rocker type fourbar mechanisms input-output curve generation
Kol-sarkaç tipi dört uzuvlu mekanizmaların hareket eğrisi için tasarımı
  1. Tez No: 29036
  2. Yazar: ERDEM GÖKKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EREZ SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hareket Eğrisi Tasarımı, Alan Oranları, Görüntü Algılama, Input-Output Curve Synthesis, Area Ratios, Image Recognition
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
öz KOL-SARKAÇ TİPİ DÖRT UZUVLU MEKANİZMALARIN HAREKET E?RİSİ İÇİN TASARIMI GÖKKUŞ, Erdem Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: ProfDr. Eres SÖYLEMEZ Temmuz, 1993, 52 Sayİa Bu tezde, veri tabanı yaklaşımı ile, verilen bir hareket eğrisi ve tasarim koşullan için kol-sarkaç tipi dört uzuvlu mekanizma tasarım modeli oluşturulmuştur. Bîr veri tabam htmAanmia ve bir bilgisayar programı yardımı ile istenilen hareket eğrisine en uygun eğriyi veren mekanizmanın belirlenmesi amaçlanmıştır. Eğrileri tamm\amn\r için fravmant değişmezlerine alternatif olarak alan oranları kavramı geliştirilmiştir. Mekanizma seçiminde bağlama açısı, «mkaifmmı hız ve ivme özellikleri ile mdnmiTma oram da göz önüne alınmıştır. Model örnek problemlerle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN OF CRANK-ROCKER TYPE FOURBAR MECHANISMS FOR INPUT-OUTPUT CURVE GENERATION GÖKKUS, Erdeni M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: FrofDr. Eres SÖYLEMEZ July, 1993, 52 pages. M this thesis, the synthesis of crank-rocker type four bar fflffitumisflw for a given input-output curve is performed by using database approach. In order to describe the curves, area ratios are developed as an alternative for moment invariants. In addition to curve properties, some of the design characteristics, such as transmission angle, compactness, mavimin» velocity Atid acceleration of rocker are also taken into account during synthesis procedure. Within this scope, a database is constructed and an algorithm is developed for the selection of the mechanisms having input- output curve best fit to target curve and satisfying given design conditions. Algorithm is examined with several examples.