Ehrlich asit tümörü taşıyan Swiss albino türü farelerde Rho-kinaz inhibitörlerinden Y-27632 maddesinin antitümöral etkisinin in vivo olarak araştırılması
In vivo investigation of the antitumoral effect of Rho-kinase inhibitor Y-27632 against to Ehrlich ascites tumor in Swiss albino mice
- Tez No: 290461
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Rho-kinaz, Y-27632, Ehrlich, antitümöral, Rho-kinase, Y-27632, Ehrlich, Antitumoral
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Sinyal iletiminden sorumlu olan Rho proteinleri ve effektörlerinden biri olan Rho-kinaz hücre tipine bağlı olarak kontraktilitede, hücre permeabilitesinde, migrasyonda ve proliferasyonda değisikliğe ve apoptozise neden olabilir. Bütün bu fonksiyonlar, kanser gelişmesi ve ilerlemesi için oldukça önemlidir. Bu çalışmada, Rho-kinaz inhibitörlerinden Y-27632 maddesinin Ehrlich asit tümörü (EAT) taşıyan Swiss Albino türü farelere intraperitonal olarak verilerek in vivo da antitümoral etkisi araştırılmıştır. Altısı deney, üçü kontrol olmak üzere dokuz grup oluşturulmuştur. (Her bir grupta n=10) Çalışma Y-27632 (0,1-1-10 mg/kg/gün) inhibitör maddesiyle 2 aşamalı olarak (tümör öncesi ve tümör sonrası) yapılmıştır. Deney süresince tüm grupların kilo değişimleri kaydedilmiştir. Her iki aşamalı çalışmanın sonucunda hayvanlar eter anestezisi altında sakrifiye edilmiştir. Hayvanların ince barsak ve kalın barsakları alınmış ve incelenmiştir. Deney başlangıcında ve sonrasında EAT hücreleri cedex XS cihazında sayılmış ve kıyaslama yapılmıştır. Tüm gruplarda tümör yükünden dolayı kilo artışı gözlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, tümör öncesi ve tümör sonrası gruplar kendi aralarında karşılaştırıldığında tümör öncesi ikinci gruba ait Y-27632 maddesinin 1 mg/kg olan dozunun EAT'ye karşı etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Rho proteins which are responsible for signal transduction and Rho-kinase which is one of the Rho proteins cause contractility, cell permeability, differentiation in migration and proliferation and apoptosis depending on cell types. All of these functions are vital for cancer initiation and progression. In this study, in vivo antitumoral effect of Rho kinase inhibitor Y-27632 aganist to Ehrlich ascites tumor (EAT) in Swiss albino mice was investigated. Nine groups; six experimental, three control groups were included (for each group n=10). Y-27632 (0,1-1-10 mg/kg) was given to groups as two steps before and after treatment. During experiment, weight changes of all animals were recorded. All animals were sacrified by ether anesthesia and intestine and colon tissues were taken and investigated pathologically. EAT cells were counted by cedex XS cell counter before and after experiment. According to data when before and after tumor groups compared, it was determined that 1 mg/kg dose Y-27632 belonging to second before tumor groups was determined to be effective against to EAT.