Design, construction and performance tests of a narrow circular knitting machine improved for fancy yarns
Fantezi iplik için geliştirilmiş bir dar, dairesel örgü makinesinin tasarım, imalat ve performans testleri
- Tez No: 290491
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT BAYSEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Dar yuvarlak örme makinesi, Fantezi iplik, Performans değerlendirmesi, Fantezi iplik üretim teknikleri, Narrow circular knitting machine, Fancy yarn, Performance assessment, Production method of fancy yarn
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu tezde, bir dar yuvarlak örgü makinesi ile üç farklı renk fantezi iplik üretim yöntemi incelenmiştir, bu dünyada tamamen yeni bir tekniktir. Üç farklı renk fantezi iplik üretimi için dar yuvarlak örgü makinesi kullanılmıştır. İki renk yuvarlak fantezi iplik makinesi üzerine üçüncü rengi ekleme makinenin üretim hızında dakikada 4 metreden dakikada 3 metreye düşüşe neden olmuştur. Bu sorunu engellemek ve dönen parçaların ataletini düşürmek için dönen parçaların hareketi evirilmiştir. Dönen parçaların hareketinin evirilmesi sisteme mevcut makineden daha yüksek hızlarda fantezi iplik üretimini sağlamıştır. Bu yöntem makineye dakikada 20 metreye kadar üretim hızlarında çalıştırılmayı sağlamıştır. Üstelik hareketin evirilmesi balans olmayan kuvvetlerin büyüklüklerini düşürmüştür, bu da sırasıyla sistemin titreşimsiz ve sessiz çalışmasını sağlamıştır. Yeni makinenin tasarım ve üretim yöntemleri bu tezde tarif edilmiştir. Bu ölçüler Jakarsan Limited Şirketinde yeni bir makine üretmek için kullanılmıştır. Sonuç olarak, dönen parçaların hareketinin evirilmesi ile makinenin üretim hızı eski makine ile karşılaştırıldığında yaklaşık olarak 2.5 kat artmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, three different colors fancy yarn production method with a narrow circular knitting machine was studied, which is completely new technique in the world. A narrow circular knitting machine was used for producing three different colors fancy yarn. Adding the third colors onto the two colors circular knitting fancy yarn machine caused to decrease production speed of the machine from 4 m/min to 3 m/min. Motion of the rotating part was inverted to avoid this problem and decrease the inertia of the rotating parts. Inverting motion of the rotating parts allowed the system to produce fancy yarn at higher speeds than that of the existing machine. This method enabled to machine to be operated at high production speeds of up to 20 m/min. The inverting of the motion also reduced the magnitude of any unbalanced forces, which in turn allows vibration free, and silent operation of the system. Design and manufacturing methods of the new type of machine were described in the thesis. Also, dimensions of the all the machine parts are shown in the thesis. These dimensions were used to manufacture a new type of machine at Jakarsan Ltd. Şti. As a result, production speed of the machine was increased at about 2.5 times when comparing old type of machine by inverting motion of the rotating components.