Turizm ve otelcilik meslek dersleri öğretmenlerinin sektörde işbaşı eğitiminde beklentilerinin karşılanması üzerine bir araştırma
A research on meeting the expectations of tourism and hotel management vocational training teachers on-the-job training in the sector
- Tez No: 290542
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. ÖZDAL DEĞİRMENCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Turizm, Education and Training, Tourism
- Anahtar Kelimeler: İşbaşı Eğitim, Turizm Eğitimi, Turizm Sektörü, Turizm ve Otelcilik Öğretmeni, Servqual, On-the-job training, Tourism Training, Tourism Sector, Tourism and hotel Management Teacher, Servqual
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
21. yüzyılın en hızlı gelişen ve değişen sektörlerinden birisi turizm sektörüdür. Turizm işletmelerinin, turizm sektöründen elde ettikleri karı arttırmak için sundukları hizmet kalitesini yükselterek müşteri devamlılığını sağlamaları gerekmektedir. Hizmet kalitesini arttırmak da eğitimli personel ile gerçekleştirilebilir. Türkiye'de turizm eğitiminin büyük bir bölümü ortaöğretim düzeyinde başlamaktadır. Ortaöğretim düzeyinde turizm eğitimi alan öğrencilerin, geleceğin kalifiye elemanı olarak yetiştirilmesinde en önemli yeri turizm ve otelcilik meslek dersleri öğretmenleri almaktadır.Bu bağlamda otelcilik ve turizm meslek dersleri öğretmenleri turizm sektöründeki gelişmeleri takip ederek yenilikleri uygulayabilmelidirler. Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğü bu nedenle turizm ve otelcilik meslek dersleri öğretmenlerini her yıl sektörde işbaşı eğitime almaktadır.Bu çalışma turizm ve otelcilik meslek dersleri öğretmenlerinin sektörde işbaşı eğitiminde beklentilerini tespit etmek ve bu beklentilerinin ne kadarının gerçekleştiğini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın uygulama kısmı Antalya'da gerçekleştirilmiştir. Anketler işbaşı eğitime katılan 210 öğretmene uygulanmıştır. Katılımcıların kişisel özellikleri yüzde ve frekans olarak verilmiştir. Araştırmanın analizinde Parasuraman, Zeithaml ve Berry tarafından geliştirilen SERVQUAL tekniği kullanılmıştır. Hipotezler eşleştirilmiş t testi ile kontrol edilmiştir. SPSS istatistik programında veriler analiz edilerek beklenti ve algılara ilişkin sonuçlar elde edilmiştir. Sonuçlar tartışılarak önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the most quickly developing and changing sectors of 21st century is tourism sector. Tourism enterprises need to provide the continuity of the customers in order to increase the profit gained from the tourism sector by raising the quality of the service offered.Raising the quality of service can be fulfilled with trained personnel. A great part of tourism training starts at secondary school level in Turkey.Tourism and hotel management vocational training teachers have the most important role on training the students with secondary level tourism education to be the future?s qualified personnel.So , the tourism and hotel management vocational training teachers should follow the developments in tourism sector and carry out the innovations.General Directorate of Trade and Tourism Education gives training to the vocational teachers on-the-job training every year.This research has been carried out in order to identify the ecpectations of the tourism and hotel management vocational training teachers and to present the fulfilling percentage.The application part of this research has been carried out in Antalya. The questionnaires have been applied to 210 teachers participating these on-the-job training. The personal characteristics of the participants have been presented as percentage and frequency. The SERVQUAL Technique developed by Parasuraman, Zeithaml and Berry, has been used for the analysis of this research.Hypothesis has been matched and controlled with the T test.The data has been analyzed on the SPSS analysis programme and results on the expectations and perceptions have been acquired.These results have been discussed and suggestions have been proposed.