İlköğretim 8. sınıf fen ve teknoloji dersi ?canlılar ve enerji ilişkileri? ünitesi deneylerinde V-diyagramı kullanımının öğrencilerin başarıları, bilimsel süreç becerileri ve tutumları üzerine etkisi
The effect of using V-diagrams in ?living things and energy relations? unit?s experiments in eighth grade science and technology lessons on students? achievements, science process skills and attitudes
  1. Tez No: 290557
  2. Yazar: DİĞDEM OLGU ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: V-diyagramı, İlköğretim, Fen ve Teknoloji öğretimi, fen laboratuvarı, deney raporu, V-diagram, Primary education, Science and Technology education, science laboratory, laboratory reports
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 8. sınıf Fen ve Teknoloji dersi ?Canlılar ve Enerji İlişkileri? ünitesi deneylerinde deney raporu olarak V-diyagramı kullanımının, klasik deney raporları kullanımına kıyasla öğrencilerin akademik başarı düzeyleri, bilimsel süreç becerileri ve Fen ve Teknoloji dersine yönelik tutumları üzerinde anlamlı düzeyde bir etkisinin olup olmadığını araştırmaktır.Bu araştırmada, ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma, 2009?2010 eğitim - öğretim yılının 2. döneminde, Erzurum ilinde bulunan bir devlet okulunda, toplam 2 şubede öğrenim gören 48 ilköğretim 8. sınıf öğrencisi üzerinde yürütülmüştür. Şans yoluyla bu iki şubeden biri deney (N=24) ve diğeri kontrol grubu (N=24) olarak atanmıştır. Her iki gruba da uygulama öncesinde ?Akademik Başarı Testi? (ABT), ?Bilimsel Süreç Becerileri Testi? (BSBT) ve ?Fen ve Teknoloji Dersine Yönelik Tutum Ölçeği? (FTTÖ) ön test olarak uygulanmıştır. Daha sonra, deney ve kontrol grubunda, ?Canlılar ve Enerji İlişkileri? ünitesi, 8. sınıf Fen ve Teknoloji dersi öğretim programına uygun şekilde 16 ders saati süresince işlenmiştir. ?Canlılar ve Enerji İlişkileri? ünitesi deneylerinde kontrol grubu öğrencileri klasik deney raporları; deney grubu öğrencileri ise deney raporu olarak V-diyagramını kullanmışlardır. Deney ve kontrol grubu öğrencilerine ünite işlendikten hemen sonra ABT, BSBT ve FTTÖ son test olarak uygulanmıştır.ABT, BSBT ve FTTÖ'den elde edilen verilerin, SPSS 11.5 istatistik paket programı kullanılarak, ilişkisiz örneklemler t-testi ve ilişkili örneklemler t-testi ile analizleri yapılmıştır. Kontrol grubu öğrencileri ile deney grubu öğrencilerinin uygulama öncesinde ön test olarak uygulanan ABT, BSBT ve FTTÖ'den aldıkları puanların ortalamaları arasında anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir. Uygulama sonrasında ise deney grubu öğrencileri ve kontrol grubu öğrencilerinin son test olarak uygulanan ABT ve BSBT'den aldıkları puanların ortalamaları arasında deney grubu lehine, istatistiksel açıdan anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Fen ve Teknoloji deneylerinde deney raporu olarak V-diyagramı kullanımının öğrencilerin akademik başarılarını ve bilimsel süreç becerilerini, klasik deney raporları kullanan öğrencilere göre daha fazla geliştirdiği söylenebilir. Ancak deney grubu öğrencilerinin FTTÖ'den aldıkları puanların ortalamasının, kontrol grubu öğrencilerin FTTÖ'den aldıkları puanların ortalamasından yüksek olduğu belirlense de, bu puanların ortalamaları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir. Tüm bu sonuçlar göz önüne alındığında fen ve teknoloji laboratuvarlarında V-diyagramları, klasik deney raporlarına göre daha etkili olduğu ve klasik deney raporlarına alternatif olarak kullanılabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The goal of this study in the frame-work of Primary School Science and Technology Curriculum of eighth grade students? related ?Living Things and Energy Relationship? unit is to evaluate the success of the usage of V-diagram in their academic achievements, science process skills, and their attitude in Science and Technology lesson and in addition its significant influence if any within the consideration of the purpose.In this research the pre-test/post test experimental design with control groups have been scrutinized. The research was realized in the 2009-2010 academic year 2. term, in Erzurum province at the school officially administered, within total 2 branches consisting of 48 students of 8th class. Having been in randomly choosing way one of experiment group (N=24) and the other-control group (N=24) have been chosen. Both groups have been given before all Academic Achievement Test (AAT), Science Process Skills Test (SPST), and the Attitudes Test in Science and Technology lesson (ATST) as pre-test application. After that both experiment and control groups met with the render of 16 hours duration lesson-unit related to ?Living Thing and Energy Relations? according to curriculum of Science and Technology lesson of eighth grade. The control groups students were to use traditional laboratory reports yet the other group (experiment group) students to use V-diagram as laboratory reports. To both groups were given AAT, SPST, and ATST concluding tests just after the session of unit.The findings obtained over the AAT, SPST, and ATST were analysed through using SPSS 11.5 statistics package programme with independent samples t-test and paired samples t-test. Before the applications of experimental process there have been found no significant difference between the two groups in terms of the means of AAT, SPST and ATST scores. After the experimental application, from the point of the means of ABT and BSBT scores made by the experiment and control group students was statistically significant and would be rather different towards the advantage of experiment group. It might be said that the V-diagram using group have carried their academic achievement peak and their scientific process skills to higher levels. There could be no statistically significant difference between the means of experiment and control groups? ASTS scores to be obtained even if there might be anything better on behalf of the experiment group. All those findings show that V-diagram applications in Science and Technology are more effective than traditional laboratory reports and would be a useful alternative to them.