İlköğretim 8. sınıf fen ve teknoloji dersi canlılar ve enerji ilişkileri ünitesinin öğretiminde kullanılan animasyon yönteminin öğrenci başarısına etkisi
At the primary school 8th grade the effect of animation method on the students a chievement in the science and technology lesson, living creatures and energy relations unit
  1. Tez No: 338006
  2. Yazar: NURULLAH ERDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLLA TEMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Science teaching, Narrative method animated lessons, livingcreatures and energy relations
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmanın amacı; öğrencilere neyi nasıl öğreneceğini öğretme adınafen ve teknoloji dersinde konuların daha anlaşılır şekilde öğretilmesindeanimasyon tekniklerinin kullanılmasının etkilerini tespit ederek, öğretmenlerin buteknikleri kullanmasını yaygın hale getirmektir. Ayrıca, sadece fen ve teknolojidersi için değil, diğer ders öğretmenlerinin de öğrencilerin animasyon tekniklerinikullanarak daha başarılı olduklarının gösterilmesini sağlamaktır. Böyleceöğrencilerin konuları ve kavramları anlama ve öğrenmede karşılaştıklarıgüçlüklerin ortadan kaldırılabileceği düşünülmektedir.Bu kapsamda ilköğretim okullarında 8. sınıf öğrencilerinin fen veteknoloji dersi programında yer alan ?Canlılar ve Enerji İlişkileri ünitesininanimasyonla ders anlatım yöntemi uygulanarak işlenmesinin öğrenci başarısınaetkisi araştırılmış, ayrıca geleneksel fen öğretimi metodu ile animasyonla dersanlatım yöntemi karşılaştırmaya çalışılmıştır. Bu çalışma 2010?2011 öğretimyılının 2. döneminde Bitlis ili Ahlat ilçesindeki bir ilköğretim okulunun 8.sınıfında öğrenim gören ve toplam 36 kişiden oluşan öğrenciler ilegerçekleştirilmiştir. Deney grubu öğrencilerine animasyonla ders anlatım yöntemiuygulanırken, kontrol grubu öğrencilerine geleneksel fen öğretim metoduuygulanmıştır.Bu çalışma 3 hafta sürmüş ve konuyla ilgili Fen ve Teknoloji Başarı Testi(FTBT) grupların başarı durumlarını karşılaştırmak amacıyla başlangıçta her ikigruba ön-test olarak uygulanmıştır. Üç haftalık uygulamadan sonra Fen veTeknoloji Başarı Testi (FTBT) her iki gruba son-test olarak verilmiştir.Araştırmanın hipotezleri t-testi analizi kullanılarak test edilmiştir. Verilerinanaliz edilmesiyle, ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin ?Canlılar ve Enerji İlişkileri?ünitesini işleyen kontrol grubu öğrencileri ile deney grubu öğrencilerininuygulamadan sonraki puan ortalamasının 7,38; deney grubunun ise 9,24 olduğugörülmüştür. Ayrıca deney ve kontrol grupları arasında anlamlı bir fark olmadığıtespit edilmiştir (t=1,76 p>0,05). Öğrencilerin akademik başarılarına animasyonkullanımının bir etkisinin olup olmadığının belirlenmesi için bağımsız gruplar ttestiyapılmış ve sonuçlar Çizelge 2'de verilmiştir. Bu çizelgeden kontrolgrubunun puan ortalamasının 7,75; deney grubunun ise 10,65 olduğugörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to teach learn what and how to thestudents and determine the positive effects of using the animation technics atscience and technology lesson in order to teach its subjects more clearly and is tomake teachers use such technics more common.Furthermore ,it is to ensure andshow that not only the students but also the other lessons? teachers and studentsare more succesful by using the animation technics.Thereby it is thought thatstudents can suppress the difficulties they encounter while they are learning andunderstanding the subjects and the notions.At the scope of this,the topic of `?living creatures and energy relations??which is in 8th grade elementary school students? science and technologycarriculum was applied by using the narrative animation course in order to learnits effect on the students achievement.Also the comparison of traditional scienceteaching and the narrative animation course approaches were made at this thesis.This study was applied in the second term of 2010-2011 academic yearfor thirty six(36) students who were at the 8th grade elementary school inAhlat.Bitlis.While the narrative animation approach was applied to theexperimental group,the traditional science teaching approach was applied to thecontrol group.The study lasted for three(3) weeks .Science and technology achievementtest(FTBT) was applied as pre-test in order to compare initially the two groups?achievement. After applying the survey for three weeks;the scienceand technology achievement test (FTBT) was applied to the two groups as thepost-test.The research hypothesis was tested by using the t-test analysis. Whenthe output data analyzed after the application of the survey among the 8th gradeelementary school students who studied `?living creatures and energy relations??the control group?s average score was 7.38 and the experiment group?s score was9.24. It was realized that there was not explicit difference between the twogroups ( t=1.76 p>0.05).In order to determine whether the use of animationtechnics have an effect on students? academic achievement, t-test was alsoapplied to the independdent group of students.This was shown at chart 2.In thischart average score of the control group is 7.75 while the experiment group?sscore is 10.65.It is also identified that the difference between the experimentgroup and the control group is explicit (t=2,64 p>0.05.It is is seen clearly thatthe difference is in the favour of the experiment group .