Katılım bankalarının kârını etkileyen faktörlerin karşılaştırmalı analizi
A comparative analysis of the factors affecting the profit of the participation banks
  1. Tez No: 290562
  2. Yazar: ALPER POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEYHAN MARŞAP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Katılım bankası, İslam bankacılığı, faizsiz bankacılık, kârlılık, karşılaştırmalı analiz, verimlilik, Participation Bank, Islamic banking, interest-free banking, profitability, comparative analysis, productivity
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bankacılık Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Araştırmanın amacı, katılım bankalarının fonksiyonlarını ve bu kurumların klasik bankalarla farklılıklarını incelemek ve kârını etkileyen faktörleri irdelemektir. Araştırmayla ilişkili literatür tarandıktan sonra, dört katılım bankasına ait bağımsız denetimden geçmiş mali tablolar kullanılarak analiz yapılmıştır. Etkinlik ölçümü için Veri Zarflama Analizi yöntemi kullanılmıştır.Katılım bankaları faiz unsuruna kendi bünyelerinde yer vermeseler de; piyasada oluşan faiz oranları katılım bankalarının fonlarını yatıracakları alanları etkilemektedir. Ülkemizde 2010 yılı sonu itibariyle 4 banka, 607 şube, 12.677 personele ulaşan katılım bankaları, aktif toplamı açısından bankacılık sektörünün %4,3'lük kısmını oluşturmaktadır. Şube başına yaklaşık 21 personel ile sektörün üzerinde bir yoğunlukta istihdam sağlamaktadır. Bu nedenle personel ve şube ile ilgili analizler sektörün altında gerçekleşmektedir. Katılım bankalarının sermaye yeterlilik oranları sektörden düşük; likidite yeterlilik oranları, dağıtılan kâr payı oranları ve etkinlik dereceleri sektörden yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Faizsiz bankacılık yapması, fon toplama ve kullandırma yöntemlerinin farklı olması, mal ve paranın atıl bekletilmemesi katılım bankalarının bütün işleyişini, dolayısıyla kârlılıklarını etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the functions of the participation banks and their differences from common ones, to scrutinize the factors affecting their profitability. After scanning the literature related to the research, an analysis has been done using the audited financial statements belong to these four participation banks. Efficiency measurement has been done by using Data Envelopment Analysis.Although participation banks provide interest free financial instruments to their investors, interest rates are still important for them to evaluate and decide financial assets when they use funds. In our country, the participation banks compose %4.3 of banking sector, having reached 4 banks, 607 branches and 12.677 personnel by the end of 2010. Intensity of personnel of participation bank is above the sector with approximately 21 staff per branch. Therefore, analysis of personnel and branch are done under the sector. It has been seen that the ratios of fund adequacy of the participation banks are lower than the sector, but their liquidity adequacy ratios, dividend rates and effectiveness are above the sector. Interest-free banking, different methods of fund collection and using, active using of goods and money are vital factors to affect their profitability.