İlköğretim 8. sınıf sanat etkinlikleri dersinin uygulama birliği ve bir uygulama örneği
Application association and application example for the art activities course in 8th grade in primary education
- Tez No: 290574
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELTEM DEMİRCİ KATIRANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sanat Etkinlikleri, Sanat Etkinlikleri dersi, Uygulama, Art Activities, Art Activities course, Application
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Bu araştırma ile, ilköğretim 8.sınıf Sanat Etkinlikleri dersi öğretim programına yönelik Görsel Sanatlar öğretmenlerinin görüşleri alınarak, dersin nasıl işlenmesi gerektiği konusunda örnek bir uygulama örneği yapılamaya çalışılmıştır. Bu sayede Görsel Sanatlar öğretmenlerine uygulama boyutunda farklı bir bakış açısı kazandırılmaya çalışılmıştır.Bu araştırmada ilk olarak Görsel Sanatlar öğretmenleri ile görüşme yapılmış daha sonra gözlem tekniği ve video kayıt dökümlerinden yararlanılmıştır. Nitel araştırma tekniklerinin kullanıldığı betimsel bir araştırma olarak tanımlanmıştır.Araştırmada uygulama için seçilen okulda deney ve kontrol grubu belirlenmiştir. İlköğretim 8. Sınıfların Sanat Etkinlikleri dersinde iki farklı Görsel Sanatlar öğretmeni ile araştırma yürütülmüştür. Deney ve kontrol grupları ise kolay ulaşılabilir durum örneklemi ile belirlenmiştir.Her İki görsel sanatlar öğretmeninin birer saatlik Sanat Etkinlikleri dersi gözlemlenmiştir. Ayrıca dört farklı okulda Görsel Sanatlar öğretmenleri ile görüşme yapılarak görüşmeden veriler elde edilmiştir. Uygulamalarda gözlem tekniğinden yararlanılmış, derslerin video döküm kayıtları ile veriler elde edilmiştir. Gözlemlenen iki farklı sınıfta deney ve kontrol gruplarından üçer tane öğrenci belirlenerek etkinlik değerlendirme formları kullanılmıştır.Araştırmada ortaya çıkan sorunlar ışığında birçok sonuç elde edilmiş ve bu problemleri çözeceği düşünülen öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Visual Arts teachers were consulted regarding the primary school 8th grade Art Activities course teaching programme in an attempt to create an example application on how the course should be given. Therefore, it aimed to give Visual Arts teachers a different perspective in application.In this study, first Visual Arts teachers were interviewed and then observation tecnique and video recordings were used. Qualitative research is defined as a descriptive research techniques are used.A study group and a control group were determined in the school selected for the application in the study. Study was conducted with two different Visual Arts teacher in Art Activities course of Primary School 8th Grade. Study and control groups were determined by easy access case sample.Art Activities course given by both visual arts teachers were observed for one hour each. Also Visual Arts teachers from four different schools were interviewed to collect data. Observation technique was used in applications and video recordings of the courses were used to obtain data. Three students each from the study and control groups of two different clases were selected and activity evaluation forms were used.Based on the issues emerged in the study, many results were obtained and proposals were made which were expected to solve these problems.