Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine ilişkin görüşleri (Gazi Üniversitesi örneği)
Social studies teacher candidates 'opinions on the teaching profession (Gazi University)
- Tez No: 290575
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAD GÖKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Social Studies, Student Teachers, Levels of Attitude, interest, expectation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı, sosyal bilgiler öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine ilişkin görüşlerini belirlemekle birlikte tutum, beklenti ve ilgi düzeylerini; cinsiyet, mezun olunan okul türü, baba mesleği, anne çalışma durumu, baba ve anne eğitim durumu, ailelerinin hangi yerleşim yerinde yaşadığı ve ailelerinin aylık gelirlerine göre anlamlı farklılık olup olmadığına bakılmıştır.Betimsel desenli bir araştırma olup, toplam sekiz adet bağımsız değişkenle 40 adet ifadeden oluşan Tutum Düzeyi Formu ile veriler toplanmıştır. Verilerin analizi için SPSS 17.0 (Statistical Parckages for Social Sciences) paket programı kullanılmıştır.Araştırmanın evrenini, Türkiye?de bulunan üniversitelerin Sosyal Bilgiler öğretmenliği bölümünde eğitim alan lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklemini ise Gazi Üniversitesi eğitim fakültesi sosyal bilgiler öğretmenliği bölümündeki dördüncü sınıfta olan öğretmen adayları oluşturmaktadır. Toplam 150 öğretmen adayına anket uygulanmıştır.Verilerin analiz yapıldıktan sonra öğretmen adaylarının ailelerinin yerleşim yerine göre öğretmenlik mesleğine karşın tutumlarında anlamlı bir fark görülmüştür. Diğer bağımsız değişkenlerde öğretmen adaylarının tutum, beklenti ve ilgi düzeylerine göre anlamlı bir fark görülmemiştir. Bu bulgularda daha önceden yapılan çalışmalar ile karşılaştırılarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is identifying the views of social studies teachers with their attitude of the teaching profession,their expectations and interests, gender, the type of school they graduated, the profession of father,the mother's employment status, parents? educational status,families? monthly income and the residential area which the families live in. It was observed that whether there were any significant differences according to these variables or not.This research is a descriptive based patterned research, a total of eight independent variable consisting of 40 attitude statements with the level form were administrated. For data analysis SPSS 17.0 (Statistical Parckages for Social Sciences) software package was used.The participants of the research is undergraduate students of social studies education faculties in Turkey.The samples consist of the fourth grade social studies students. Total of 150 teacher candidates were surveyed.After analyzing the data,it was observed that there was a significant difference in candidates? attitude toward the teaching profession and their family residence.In other independent variables of teacher candidates attitudes, expectations and interest levels did not differ significantly. These findings were interpreted compared with earlier studies