İlköğretim 7. sınıf öğrencilerinin seviye belirleme sınavına hazırlık sürecinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi (Nevşehir ili örneği)
Examining primary school 7th grade students? process of preparation for the placement test from the aspect of various variables (The case in Nevşehir)
  1. Tez No: 290587
  2. Yazar: REVA İMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DURSUN SOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Seviye Belirleme Sınavı, Yılsonu Başarı Puanı, Matematik Dersi Yılsonu Başarı Puanı, Ek Destek Alan Öğrenciler, Placement Test, Year-End Achievement Score, Year-End Mathematics Achievement Score, Students Receiving Additional Support
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın amacı 2008-2009 eğitim-öğretim yılında 7.sınıfta okumakta olup Seviye Belirleme Sınavı'na giren öğrencilerin Seviye Belirleme Sınavı, Yılsonu Başarı ve Matematik Dersi Yılsonu Başarı Puanlarına etki eden çeşitli değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemektir.Araştırma evrenini 2009-2010 eğitim-öğretim yılında Nevşehir ilinde öğrenim görmekte olan 8. sınıf öğrencileri, örneklemi ise merkez ilçeden seçilmiş 12 okuldaki tüm 8. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma 692 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir.Araştırmacı tarafından öğrencilerin kişisel bilgilerine ulaşmak için 16 sorudan oluşan anket formu uygulanmış, öğrencilerin akademik başarıları hakkında bilgiler ise okul idarelerinden temin edilmiştir.Bu araştırmada, ilişkisel araştırma türlerinden biri olan nedensel karşılaştırma yöntemi kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ise istatistiksel tekniklerden yararlanılmış ve tablolama kullanılmıştır. Öğrencilerin Seviye Belirleme Sınavından almış oldukları puanlar ve anket formuna vermiş oldukları cevaplar değerlendirildiğinde; ek destek alan ve almayan öğrencilerin Seviye Belirleme Sınavı (SBS) puanları, Yılsonu Başarı puanları (YBP) ve Matematik Dersi Yılsonu Başarı puanları (Mat DYP) arasında ek destek alan öğrenciler lehine anlamlı bir farklılık olduğu ve ek destek alan öğrencilerin daha yüksek puanlar aldığı sonucuna ulaşılmıştır. Kız ve erkek öğrencilerin başarıları karşılaştırıldığında ise SBS puanları arasında anlamlı bir farklılık görülmezken YBP ve Mat DYP puanları arasında kızlar lehine anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Annenin ve babanın eğitim durumuna bakıldığında da ebeveynlerin eğitim durumu arttıkça öğrencilerin SBS, YBP ve matematik DYP puanlarının arttığı gözlenmiştir. Ayrıca devlet okulları ile özel okullara devam eden öğrencilerin başarılarına ilişkin incelemeler de gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose of this study is to examine the relationship between the various variables which influence the scores of Placement Test, Year-end Achievement and Year-end Mathematics Achievement scores of 7th grade students who took the Placement Test in 2008-2009 academic year.Research universe consists of all 8th grade students who are receiving education in Nevşehir during 2009-2010 academic year while the sample of the study consists of all 8th grade students from 12 school selected from the central area. The research was conducted with 692 students.A survey containing 16 questions was applied by the researcher in order to have personal information about students and the information relating the academic achievements of the students was obtained from school administrations.Casual comparison method, one of the relational research methods, was employed in this study. Statistical techniques were utilized and tabulation was used for the evaluation of data. When students? Placement Test scores and their answers given in survey form were evaluated, we came to the conclusion that there is a significant difference on behalf of students who received additional support compared to those who did not receive additional support in terms of Placement Test scores (PT), Year-End Achievement Scores (YAS) and Year-End Mathematics Achievement Scores (Mat YAS). When achievements of female and male students were compared, there is no significant difference between their PT scores while there is a significant difference on behalf of female students between their YAS and Mat YAS scores. Considering the educational levels of parents, it was observed that as the educational levels of parent increase, PT, YAS, and Mat YAS scores of students increase as well. Besides, we conducted examinations relating the achievements of students going to state school and students going to private students.