İngilizce öğretmenlerinin hizmetiçi eğitim ihtiyacı analizi ve örnek bir model çalışması
A study for the in-service training needs of primary EFL teachers and a suggested model
- Tez No: 290586
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. İSKENDER HAKKI SARIGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hizmet içi Eğitim, Öğretmen Gelişimi, Yabancı Dil Öğretimi, İlköğretim İngilizce Öğretmenleri, İhtiyaç Analizi, Algılanan İhtiyaçlar, In-Service Training, TEFL, Teacher Development, Primary English Teachers, Needs Analysis, Perceived Needs
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmanın amacı ilköğretim İngilizce öğretmenlerinin hizmet içi eğitim ihtiyaçlarını belirlemek ve ihtiyaç analizinin hizmet içi eğitim sürecindeki yerini gösteren bir model önermektir. Beş bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde çalışmaya temel oluşturan unsurlar, çalışmanın amacı, problemi, kapsamı ve sınırlılıkları ile çalışmanın metodu bulunmaktadır. İkinci bölümde, çalışmaya ait literatür taraması yapılmıştır. Literatür taramasında genel olarak hizmet içi eğitim kavramı, hizmet içi eğitim yaklaşımları, modelleri ve formatları, İngilizce öğretmenleri için hizmet içi eğitim durumları ve ihtiyaç analizi başlıkları incelenmiştir. Üçüncü bölümde, çalışmanın yöntemi açıklanmış ve pilot uygulama, gerçek çalışmaya örnek oluşturan grup ile bilgi toplamaya aracı hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde, anket yöntemi ile elde edilen bilgilerin istatistiksel analizi SPSS 17 programı ile yapılmış ve sözel analizi ile sonuçlar tablolar halinde gösterilerek bulgular yorumlanmış, ardından örnek bir model sunulmuştur. Beşinci ve son bölümde ise sonuç, tartışma ve araştırmacılar için öneriler paylaşılmıştır.Araştırmanın evrenini, Sakarya-Adapazarı'ndaki devlet ilköğretim okullarında Eylül 2010 tarihinde çalışan İngilizce öğretmenleri oluşturmaktadır (N=97). Çalışmada hizmet içi eğitim ihtiyacı; genel İngilizce yeterliliği, İngilizceyi öğretme alanları ve hizmet içi eğitim imkânı hakkındaki düşünceler olmak üzere 3 açıdan ele alınmış ve ilköğretim İngilizce öğretmenlerine ihtiyaçlarını ve fikirlerini soran bir anket hazırlanıp uygulanmıştır. Araştırma sonucunda edinilen bulgulara göre, Adapazarı'nda çalışan ilköğretim İngilizce öğretmenleri; İngilizce yeterliliğinde konuşma, kelime bilgisini artırma ve kültürel bilgi edinmek için eğitim almak istediklerini belirtmişlerdir. Dil öğretimi konusunda ise konuşma, dinleme ve yazma becerilerini öğretebilmek için hizmet içi eğitime ihtiyaç duyduklarını ve bu eğitimleri çalıştıkları okullarda, 11?20 kişilik sınıflarda, İngilizce olarak almak istediklerini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study aims at finding out the in-service training needs of primary English teachers and makes suggestions for a model. The study includes five main chapters. The first section comprises the background to the study, the aim of the study, problem, assumptions and limitations. In the second chapter, the related literature is included. The literature review in the main contains sub-headings of the concept of in-service training, approaches, models and formats of INSET, INSET for EFL teachers and needs analysis. The third chapter cover the methodology of the study including the sample group, the data collection device and the pilot study. In the fourth part, the data gathered through questionnaire has been processed with SPSS 17 programme and the results were analyzed and presented statistically and verbally in tables. Additionally, a model of in-service training has also been suggested. In the last chapter; the conclusion, discussion and implications for further research have been revealed.The sample group of the study includes primary English teachers working at mainstream state schools in Adapazarı, Sakarya (N=97). A questionnaire has been designed and it has been composed of three main sections as English competency needs, ELT needs and ideas for INSET opportunities. According to the statistical data gathered, primary English teachers working in Adapazarı mainstream state schools want to be trained in speaking, developing vocabulary and culture, as a part of English competency. As for ELT skills, they perceive that they need to be trained in teaching speaking, listening and partly writing. They reveal that they want to be trained at the schools they work, in classes sized 11-20 teachers and in English.