Gazi Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin sosyal değerlere bakışları
The views of Vocational High School students of Gazi University on social values
- Tez No: 290597
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKER AKKUTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değerler, Değer Eğitimi, Sosyal Değerler, Mesleki Eğitim, Meslek Yüksek Okulu, Çok Boyutlu Sosyal Değerler Ölçeği, Values, Value Education, Social Values, Vocational Education, Vocational High Schools, Multi Dimensional Scale of Social Values (MDSSV))
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu araştırmanın amacı, meslek yüksek okulu öğrencilerinin sosyal değerlere bakışlarının nasıl olduğunu, seçilen değişkenlere bağlı olarak meslek yüksek okulu öğrencilerinin sosyal değerlere ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir farkın olup olmadığını incelemektir.Betimsel yöntemle tasarlanan bu araştırma tarama modelindedir. Tarama modeli, belli bir durumun ne olduğu ve bu durumun olduğu şekliyle betimlenmesini amaçlayan bir araştırma biçimidir. Bu araştırmanın evrenini Gazi Üniversitesi'ne bağlı olarak Ankara il sınırlarında faaliyet gösteren altı meslek yüksek okulu oluşturmaktadır. Bu araştırmanın evrenini teşkil Gazi Üniversitesi Meslek Yüksek Okullarının 2010-2011 öğretim yılında önlisans düzeyinde öğretim yapan iki yıllık meslek programları araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Bu programlardan evreni tam olarak temsil edebilecek düzeyde belirlenen toplam 23 programdan birinci ve ikinci sınıflar ile normal ve ikinci öğretim yapan programlar arasından rastgele sınıflar seçilip 1522 öğrenciye ulaşılarak Çok Boyutlu Sosyal Değerler Ölçeği (ÇBSDÖ) uygulanmıştır.Veriler, araştırma kapsamında araştırmacı tarafından geliştirilen ?Çok Boyutlu Sosyal Değerler Ölçeği? (ÇBSDÖ) adındaki veri toplama aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırmanın kullanılan veri toplama aracı iki bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde öğrencilerin kişisel bilgileri toplanırken ikinci bölümde meslek yüksek okulu öğrencilerine sosyal değer ifadeleri yöneltilmektedir. 5'li likert tipinde hazırlanan ölçme aracında 42 adet sosyal değerler ifadesi yer almaktadır. Bu sosyal değerler ölçeğinde 6 sosyal değer boyutu yer almaktadır.Araştırmadan elde edilen nicel verilerin analizinde betimsel istatistiklerin incelenmesinin yanı sıra, faktör analizi, korelasyon, güvenirlik, t testi, varyans, frekans, standart sapma, Bartlett Küresellik Testi, Kaiser-Meyer-Olkin analizleri kullanılmıştır.ÇBSDÖ'den toplanan bulgulara göre meslek yüksek okulu öğrencilerinin sosyal değerlere ?yüksek derecede? sahip oldukları tespit edilmiştir. Meslek yüksek okulu öğrencilerinin sosyal değerlere ilişkin genel görüşlerinin ?Oldukça Katılıyorum? şeklinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Meslek yüksek okulu öğrencilerinin sosyal değerler boyutlarından ?dini değerler? boyutuna en fazla önemi verdikleri görülmektedir. Meslek yüksek okulu öğrencilerinin bu değer boyutuna ilişkin görüşlerinin ?çok yüksek? düzeyde olduğu saptanmıştır. Meslek yüksek okulu öğrencilerinin en az önem verdikleri sosyal değer boyutunun ?siyasi değerler? boyutu olduğu ortaya çıkmıştır.Meslek yüksek okulu öğrencilerinin sosyal değerler boyutları içerisinde yer alan ?çok yüksek? düzeyde üç değer boyutunun olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bunlar; ?aile değerleri?, ? dini değerler? ve ?geleneksel değerler?dir. Meslek yüksek öğrencilerinin sosyal değerlere ilişkin görüşlerinde ortalama değerler bakımından önem sırasının 1.Dini Değerler, 2.Geleneksel Değerler, 3.Aile Değerleri, 4.Bilimsel Değerler, 5.Çalışma-İş Değerleri ve 6.Siyasi Değerler şeklinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Meslek yüksek okulu öğrencilerinin sosyal değerler boyutlarının alt değer boyutlarına ilişkin görüşlerinin birbirinden farklı olduğu sonucuna varılmıştır. Meslek yüksek okulu öğrencilerinin ?aileye büyük önem verdikleri?, ?sorumluluk sahibi oldukları?, ?dini ve geleneksel değerlerinin yüksek olduğu? ve ?devlete güven duydukları? göze çarpan önemli sonuçlardandır. Bununla birlikte elde edilen bulgular ışığında meslek yüksek okulu öğrencilerinin ?rekabetçi olmadıkları? ve ?paraya? fazla değer vermedikleri sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda meslek yüksek okulu öğrencilerinin sosyal değerlerinin daha da geliştirilmesine ve bu alanda ileride yapılabilecek araştırmalara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of present research is to explore the views of vocational school of higher education students on social values and to determine whether there is a differentiation in their views on social values with respect to selected variables.Designed in descriptive method, current research is in survey model. Survey model is a research method aiming to describe the characteristic and form of a certain situation. The population of research consists of six vocational schools of higher education affiliated to Gazi University operating within the borders of Ankara province. The sampling is composed of two-year vocational programs of 2010-2011 academic year offering associate degree under the research population; Gazi University Vocational Schools of Higher Education. Amongst these programs, random classes have been selected from the first and second years and normal and evening education classes out of total 23 programs that can truly represent the research population and by reaching to 1522 students, Multi Dimensional Scale of Social Values (MDSSV) has been applied.Data have been compiled via data gathering tool ? ?Multi Dimensional Scale of Social Values (MDSSV)? developed by the researcher within the scope of research. Data gathering tool utilized throughout the research consists of two parts. In the first part, students? personal information is collected whereas in the second part statements on social values are directed to vocational school of higher education students. In this measuring tool which prepared as 5 Likert type scale, there are 42 statements of social values. In this scale of social values, 6 dimensions of social values are present.In the analysis of quantitative data obtained from research, factor analysis, correlation, reliability, t-test, variance, frequency, standard deviation, Bartlett Test for Sphericity and Kaiser-Meyer-Olkin analyses have been used as well as analyzing descriptive statisticsAccording to findings collected from MDSSV, it has been detected that vocational school of higher education students possess ?high level? of social values. It has been found out that the general views of vocational school of higher education students on social values are stated as ?quite agree?. It has been seen that the highest significance attached by vocational school of higher education students is to the social value named ?religious values?. It has been determined that the views of vocational school of higher education students relating to this social value dimension are in ?quite high? level. The social value dimension that given minimum importance by vocational school of higher education students is ?political values?.Regarding value dimensions within the social values dimension of vocational school of higher education students, it has been ascertained that there are three dimensions of values in ?quite high? level which are ?family values?, ?religious values? and ?traditional values?. It has been concluded that, with respect to average scores, the order of importance attached by vocational school of higher education students on social values is respectively 1. Religious Values, 2. Traditional Values, 3. Family Values, 4. Scientific Values, 5. Work- Profession Values and 6. Political Values.It has also been determined that there are differences with respect to views of vocational school of higher education students on sub-value dimensions of social values dimensions. The most noticeable findings obtained are that vocational school of higher education students ?attach utmost importance to family?, ?have a sense of responsibility?, ?have great levels of religious and traditional values? and ?trust the State?. Besides, within the light of obtained findings there are some other results manifested; vocational school of higher education students are not ?competitive? and do not care much about ?money?. Parallel to these findings, certain suggestions have been presented to improve further the social values of vocational school of higher education students and the future researches relevant of this topic.