Güzel sanatlar ve spor liseleri resim bölümü öğrenci profilinin saptanmasına yönelik bir inceleme
An analysis to determine the student profile in the faculy of fine arts and sport high schools painting department
  1. Tez No: 290598
  2. Yazar: GÖKHAN ERZİNCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA BİLİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Güzel sanatlar ve spor liseleri, resim bölümü, sanat eğitimi, profil belirleme, Fine arts and sport high schools, painting department, education of art, determining the profile
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı, Ege Bölgesi'ndeki Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri, resim bölümünü tercih eden öğrencilerin, profillerini belirlemektir.Araştırmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin toplanması için uzman görüşleri dâhilinde anket oluşturulmuştur. Anketin çözümlenmesinde SPSS programı kullanılmış, betimsel istatistik yöntemlerinden yüzde ve frekans değerleri alınarak anket verileri tablolaştırılmıştır.Araştırmanın evreni, Ege Bölgesi'nde bulunan Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri'nin resim bölümlerindeki 9. sınıf öğrencileridir. Örneklemi ise, 2010-2011 eğitim-öğretim yılında, Kütahya ve Uşak Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi'ndeki, 9. Sınıfta okuyan 60 öğrencidir.Araştırmanın sonucunda; Güzel sanatlar ve spor liselerinde, erkek öğrencilerin daha fazla olduğu, öğrencilerin en çok hoşlandıkları resim türünün realist resimler olduğu, öğrencilerin sanatsal dergileri takip etmedikleri, öğrencilerin bulunduğu şehirlerde ara sıra sanatsal etkinlik düzenlendiği, öğrencilerin hiçbirinin opera ve baleye gitmedikleri ve öğrenci ailelerinin gelirlerinin TÜİK'in verileri doğrultusunda, açlık sınırı civarında olduğu belirlenmiştir. Bunun yanında güzel sanatlar ve spor lisesine öğrenci yönlendirmede ilköğretimdeki görsel sanatlar öğretmenlerinin etkili olduğu, öğrencilerin bu okula girmek için büyük oranda özel resim kursu aldığı, öğrencilerin okullarının fiziki ortamından memnun oldukları ve az bir farkla en çok resim öğretmeni olmayı hedefledikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the profiles of the students who preferred painting department in the Faculty of Fine Arts and Sports High Schools in the Aegean Region.In the study general scanning model has been used. A survey through the views of experts has been formed to collect data. In the analyzing of the survey SPSS programme is used and dala from the survey is tabulated by taking percent and frequency values from descriptive statistics method.The universe of the survey are 9th class students in the Painting Departments of the Faculty of Fine Arts and Sport High Schools existing in The Aegean Region. The sample is 60 students studying at 9th class at Kütahya and Uşak Fine Arts and Sport High Schools in the education year of 2010-2011.In the end of the survey it has been determined that at Fine Arts And Sport High Schools male students are excessive, the type of painting students enjoy most is realist kind of paintings and the students do not follow art magazines, at times art activities are arranged in the cities they live and that none of the students go to opera or ballet and the incomes of the families of the students are on the edge of starvation according to the statistics of TUIK. In addition to this, it has been detected that in the fine arts and sport high school visual arts teachers at primary school are effective in guidance of the students and students gel painting course to attend this school to a large extend, students are pleased with the physical conditions of the schools and with a little difference they mostly aim to be a painting teacher.