Otel işletmelerinde iç girişimciliği etkileyen örgüt içi faktörlere ilişkin bir araştırma
A research on the inter organizational factors affecting the intrapreneurship trend in hotel businesses
- Tez No: 290599
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASİN BOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Otel İşletmeleri, Girişimcilik, İç girişimcilik, Hotel Businesses, Entrepreneurship, Intrapreneurship
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Otel işletmelerinde iç girişimcilik algısını belirlemek amacıyla Ankara'da faaliyet gösteren beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışanların görüşlerine başvurularak hazırlanan bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır.Çalışmanın birinci bölümde, girişimcilik ve girişimci kavramlarının tanımları, girişimcinin özellikleri, girişimciliğin avantaj ve dezavantajları, girişimcilik türleri, iç girişimcilik ve iç girişimci kavramlarının tanımları, girişimci ile iç girişimcinin karşılaştırılması, iç girişimciliğin boyutları, iç girişimcilik kültürü ve iç girişimciliği etkileyen faktörler ile turizm kavramının tanımı, konaklama işletmelerinin sınıflandırılması, otel işletmeleri ve özellikleri hakkındaki bilgilere ayrılmış ve turizm sektöründe girişimcilik ve iç girişimcilik faaliyetlerine yönelik genel bilgiler verilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde ise, Ankara'da faaliyet gösteren beş yıldızlı otel işletmeleri çalışanları üzerinde gerçekleştirilen uygulamalı bir araştırma yer almaktadır.Ankara'da faaliyet gösteren beş yıldızlı 10 otel işletmesinde 302 çalışan üzerinde yapılan araştırma sonuçlarına göre; işletmelerde uygulanan iç girişimcilik faaliyetlerinin yeterli düzeyde olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmada, işletmelerin iç girişimciliğe verdikleri önem konusunda, çalışanların algılarında yaş, cinsiyet, medeni durum ve eğitim düzeyi değişkenleri açısından farklılıklar gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the trend to intrapreneurship activities in hotel businesses and so as to achieve this aim, the opinions of the employees working in five-star hotel businesses have been sought. The study consists of two main parts.In the first part, some general information about the concepts of entrepreneurship and entrepreneur, and the characteristics of the entrepreneur have been handled in accordance with the advantages and the disadvantages of intrapreneurship. Other significant subjects pointed out in these parts can be stated as the comparison of the entrepreneur and the intrapreneur, the dimensions of intrapreneurship and intrapreneurship culture, and the factors influencing intrapreneurship. In addition to all these topics, the definition of the concept of tourism, the classification of accomodation and hotel businesses, and their characteristics have been mentioned in this study performed. In the second part of this research, an applied survey conducted on the employees of five-star hotel businesses operating in Ankara is provided.According to the results of the survey conducted with 302 employees working in 10 five star hotels operating in Ankara it has been determined that the intrapreneurship activities implemented in the businesses were not at an adequate level. Additionally, in the study, it has been observed that regarding the importance the businesses place on intrapreneurship there are differences in employee perceptions based on their ages, sex, marital status and education level.