Sorgulamaya dayalı öğrenmede alternatif bir araç 'T- diyagramı': Enzimler ve enzimlerin çalışmasına etki eden faktörler üzerinde örnek bir uygulama
An alternative tool 'T- diagram' during inquiry-based learning process: A sample study on the factors affecting enzymes and enzyme study.
  1. Tez No: 290610
  2. Yazar: ZEYNEP GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sorgulamaya Dayalı Öğrenme Yöntemi, T-Diyagramı, Yapılandırmacı Öğrenme Teorisi, Inquiry- based learning, T-diagram, Factors Affecting Enzymes and Enzyme Study
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmanın amacı; yapılandırmacı öğrenme teorisine dayanan sorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımının ?T-diyagramı? aracılığıyla uygulanması; bu uygulama sürecinin öğrencilerin akademik başarılarına etkisini ortaya çıkarmaktır. Bununla birlikte araştırmada; uygulama sürecine katılan öğrencilerin uygulama sürecine ilişkin görüşleri de ?T-diyagramı değerlendirme ölçeği? ile ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu temel amaçlar doğrultusunda araştırmada yarı deneysel araştırma modeli kullanılmıştır.Araştırma 2009- 2010 öğretim güz yılı döneminde Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Biyoloji Öğretmenliği 1. sınıf öğrencileriyle yapılmıştır. 36 kişiden oluşan çalışma grubuna sorgulamaya dayalı öğrenme sürecinde alternatif bir araç olan T-diyagramı hakkında ayrıntılı bilgi verilmiş ve öğrencilerle ?Enzimler ve Enzimlerin Çalışmasına Etki Eden Faktörler? konusunda örnek bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Öğrencilere araştırmacı tarafından geliştirilen başarı testi ön-test ve son-test olarak uygulanmış ve öğrencilerin uygulama sürecine ilişkin görüşlerini ortaya koyabilmek amacıyla uygulama sürecinin sonunda ?T-diyagramı değerlendirme ölçeği? uygulanmıştır. Bu uygulamalar sonucunda ön-test ve son-test başarı testi puanları arasında fark olup olmadığının tespit edilebilmesi amacıyla bağımlı gruplar arası t- testi uygulanmıştır. 0.05 anlamlılık düzeyine göre elde edilen sonuçlar ön-test ve son-test ortalama puanları arasında anlamlı bir fark bulunduğunu ortaya koymuştur. T- diyagramı değerlendirme ölçeğinden elde edilen veriler öğrencilerin T-diyagramına karşı olumlu bir tutum sergilediklerini, T-diyagramının bilimsel süreç becerilerine ve öğrenme ortamına olumlu katkı sağladığını düşündüklerini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aims of this study are the implementation of the approach inquiry-based learning, which is based on constructive learning theory, by means of T diagram; to discover the effect of this implementation process to the students? academic achievements. Besides, it was also tried to find out the reviews of the students? who are attended to this study process, by means of ?T Diagram Scale?. For this purpose, semi-experimental design has been used in this study.This research has been conducted with the first grade students studying in faculty of education, department of biology teaching at Gazi University, during 2009 -2010 fall semester.A detailed information has been given to a group, which consist of 36 students, about an alternative method to the subjects of inquiry-based learning tool and a sample study has been conducted with those students on“Factors Affecting Enzymes and Enzyme Study”. A proficiency test developed by the researcher was applied to the students as pre-test and post-test and to find out the reviews of the students? and they were also applied T-diagram evaluating scale at the end of this study proces. As a result of these practices, the students were applied dependent samples t-test to determine whether there is a difference between their pre-test and post-test scores. Results obtained according to the 0.05 significance brought forward that there is significant difference between pre-test and post-test. The indications gained from t-diagram evaluating scale put forward that students show positive attitude towards t-diagram and they think that t-diagram makes contribution to their science process skills and learning environment.