Aktif öğrenme yönteminin ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin konuşma becerilerine etkisi
The impact of active learning on primary school second level students? speaking skills
  1. Tez No: 290613
  2. Yazar: MUHAMMED EYYÜP SALLABAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖZBAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe Öğretimi, Konuşma, Konuşma Becerisi, Konuşma Eğitimi, Aktif Öğrenme, Turkish Teaching, Speaking, Speaking Skill, Speaking Education, Active Learning
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu çalışmada, aktif öğrenme yönteminin ilköğretim öğrencilerinin konuşma becerilerini geliştirmeye etkisini tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırmanın modeli (deseni), gerçek deneme modellerinden ?ön test son test?e dayalı ?deney ve kontrol gruplu deneysel bir çalışma?dır.Araştırma, Ankara ili Keçiören ilçesinde bulunan Dumlupınar İlköğretim Okulu ve Orhan Gazi İlköğretim Okulunda yürütülmüştür. Bu okullarda okuyan 6. sınıf öğrencilerine araştırmanın içeriğine uygun olarak hazırlıksız konuşma uygulamaları yaptırılmıştır. Elde edilen verilere t-testi uygulanarak konuşma becerisi bakımından aralarında anlamlı farklılık bulunup bulunmadığına bakılmıştır. Sonuçta, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Yansız (random) atama yoluyla Dumlupınar İlköğretim Okulu öğrencileri deney, Orhan Gazi İlköğretim Okulu öğrencileri kontrol grubu olarak atanmıştır. Öğrenciler deneysel işlemden önce ve sonra bağımlı değişkenlerle ilgili olarak ölçüme tabi tutulmuşlardır. Deney grubunda aktif öğrenme yöntem ve tekniklerine göre ders işlenirken, kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemleri kullanılmıştır. Deneysel işlem 12 haftalık bir süreçte gerçekleştirilmiştir.Çalışma sürecinde, araştırmada kullanılan konuşma konularını belirlemek için uzman görüşüne başvurulmuştur. Araştırmacı tarafından öğrencilerin konuşma becerilerini değerlendirmek için dereceli puanlama anahtarı (rubric) geliştirilmiştir. Ayrıca çeşitli değişkenlerin deney grubu öğrencilerinin ön test ve son test puanlarına etki edip etmediğini belirlemek amacıyla kişisel bilgi formuyla öğrencilerden bilgiler alınmıştır.Araştırmada elde edilen veriler bilgisayar ortamına taşınarak SPSS 16.0 istatistik paket programıyla analiz edilmiştir. Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin uygulama öncesi ve sonrasında ?Konuşma Becerisi Değerlendirme Ölçeği?nden aldıkları puanların anlamlı bir şekilde değişip değişmediğini tespit edebilmek amacıyla karışık ölçümler için iki faktörlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Bilgi formlarından alınan bilgilerden elde edilen değerlerin iki değişken arasındaki anlamlılığını test etmek için t testi kullanılmıştır. Elde edilen değerlerin ikiden fazla değişken arasındaki anlamlılığını test etmek için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, aktif öğrenme yönteminin kullanıldığı sınıftaki öğrencilerin, mevcut Türkçe öğretim programına göre düzenlenen etkinliklerin kullanıldığı sınıftaki öğrencilere göre, konuşma puanlarının daha yüksek çıktığı ve aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir. Yapılan deneysel işlem sonuncunda çeşitli değişkenlerin öğrencilerin konuşma puanları üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturmadığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, aktif öğrenme yönteminin ilköğretim öğrencilerinin konuşma becerisini geliştirdiği şeklinde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The study aimed to determine the improvement for the impact of active learning method on primary schools students? speaking skills. The study model is based on true experimental models consisting of test and control group.The project was carried out at Dumlupınar and Orhan Gazi Primary schools, Keçiören, Ankara Province. According to the research content, year 6 (six) students performed speaking without preparation. t-test method was applied to the data obtained to find out the availability of a significant difference in terms of speaking skills. As a result, difference between the groups was not statistically significant. Without bias, Dumlupınar and Orhan Gazi Primary School students were assigned as test and control group, respectively. The students subjected to statistical analysis for dependent variables before and after experimental procedure. When the lesson was performed according to active learning method in test group, conventional teaching method was used in control group. The experimental duration for the whole procedure was 12 weeks.During study, speaking topics were identified by consulting to a speech expert. The degree of students? speaking skills was assessed by grade rubric. In addition, in order to determine the influence of various variables for pre-and post-test scores of students in the experimental group, personal information was also obtained.The data obtained during study was statistically analysed using SPSS 16.0 programme. Multi-factor variance analysis (ANOVA) for mixed measurements was used to examine whether the pre- and post-test scores obtained by experiment and control group students from ?Speaking Skill Evaluation Scale? change significantly. The significance of the difference between values obtained from data forms for two groups was tested by using the t-test procedure. One-way variance anlysis was used to test the significance of difference among more than two variables.The results of the experiment reveal that student speaking scores after lessons taught with active learning principles are statistically significantly higher than those after lessons with conventional teaching method. The results further indicate that the variables used in the experiment do not lead to significant changes on student speaking scores. Overall, the results can be interpreted as evidence that active learning method improves speaking skills of primary school students.