Lisans düzeyinde turizm eğitimi alan öğrencilerin turizm eğitimi veren kurumları değerlendirmeleri: İran?Türkiye karşılaştırması
The evaluation of tourism education establishments by undergraduate degree tourism students
  1. Tez No: 290617
  2. Yazar: MOHAMMAD REZA EİVAZİ GHARAMALEKİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KURBAN ÜNLÜÖNEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Turizm, Education and Training, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Turizm Eğitimi, Turizm Öğretimi, Mesleki Eğitim, İnsan Kaynakları Yönetimi, Tourism, Tourism Training, Tourism Education, Vacational Education Human Resources Management
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışma, ?Lisans düzeyinde turizm eğitimi alan öğrencilerin eğitim veren kurumlardan tatmin düzeyleri, ülkelerine göre (İran-Türkiye) faklılık gösterir? hipotezini tartışmaktadır. İran ve Türkiye'deki lisans düzeyindeki turizm eğitiminin durumu incelenmiştir. Literatür taramasıyla, turizm eğitim ve öğretimi kavramları tartışılmış, turizm eğitim ve öğretiminin başarısının önündeki engeller ortaya koyulmuştur.Türkiye'de lisans düzeyinde turizm eğitimi veren Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Turizm İşletmeciliği eğitimi bölümü ve İran'da lisans düzeyinde turizm eğitimi veren Allame Tabatabai Üniversitesi İşletme Fakültesi Turizm İşletmeciliği ve Otel İşletmeciliği Bölümleri öğrencilerine uygulanan anket ile eğitim aldıkları kurumlardan tatmin düzeyleri hakkında veri sağlamıştır.Araştırma sonuçları Türkiye'deki ve İran'daki turizm eğitim sisteminin genel eğitim sistemine bağlı olarak farklı olduğunu ve Lisans düzeyinde turizm eğitimi alan Gazi Üniversiteli öğrencilerin eğitim aldıkları kurumdan tatmin düzeyleri Allame Tabatabai Üniversiteli öğrencilerin eğitim aldıkları kurumdan tatmin düzeyleri daha yüksek olduğunu göstermektedir. Lisans düzeyinde turizm eğitimi alan öğrencilerin eğitim veren kurumlardan tatmin düzeyleri, ülkelerine göre (İran-Türkiye) farklılık göstermektedir. Tatmin düzeyleri farklı olmasına rağmen Gazi Üniversitesi öğrencilerinin tatmin düzeyinin istenen düzeyde olduğu söylenemez. İki ülkenin turizm eğitimi ile ilgili olarak kendilerine özgü ve ortak bazı sorunları olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın sonunda her iki ülkedeki turizm eğitimindeki sorunları çözümüne yönelik olarak öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study argues the hypothesis of ?the country origins (Iran-Türkiye) of undergraduate tourism students make meaningful differences on their satisfaction levels from their education establishments?. The situations of undergraduate level tourism education in Turkey and Iran have been determined. By literature review, a conceptual discussion of tourism education and training has been executed and the difficulties on the way of successful tourism education and training have been released. The evaluations of human resourses administrators about the questions on the forms from the aspects of variety management and discrimination have been obtained.The questionnaire conducted on the undergraduate level tourism students of Gazi University, Commerce and Tourism Education Faculty, Tourism Management Education Department in Turkey and Allame Tabatabai University, Faculty of Business, Tourism Management and Hotel Management Departments has collected data about their satisfaction levels from their education establishments.The finding of the research shows that there is a difference between the tourism education systems of the countries in related to their national education systems. It also shows that the satisfaction level of undergraduate tourism students of Gazi University is higher than the satisfaction level of undergraduate tourism students of Allame Tabatabai University from their education establishments. The country origins (Iran-Türkiye) of undergraduate tourism students make meaningful differences on their satisfaction levels from their education establishments. In spite of the fact that there is a difference on the satisfaction levels of students, the satisfaction level of Gazi University tourism students has not been at the required level. It has been determined that both of the countries have particular and common problems on the issue of tourism education. At the end of the research, suggestions have been presented to achieve the solutions of tourism education problems of both countries.