Yurt dışında yaşayan Türk kadınlarının giyinme kültürü açısından karşılaştıkları uyum problemleri
The adaptation problems of the Turkish women who live abroad regarding the clothing culture
  1. Tez No: 290621
  2. Yazar: İNCİ SEDA KIVILCIMLAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE KOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Giyinme kültürü, giyim, uyum problemi, yurt dışında yaşayan Türkler, clothing culture, clothing, adaptation problem, Turks who live abroad
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Her toplumun kendi değer yargılarının, inançlarının, tutumlarının, gelenek ve göreneklerinin bir araya gelerek oluşturduğu kendine has bir kültürü vardır. Bu kültür hazinesinin önemli parçalarından biri giysi ve aksesuarlarını içinde barındıran giyinme biçimlerinin oluşturduğu giyinme kültürüdür. Giyinme kültürü her ne kadar en küçük topluluklara göre farklılık gösterse de toplumların kültürel değerleri doğrultusunda şekillenmektedir. Bu nedenle, Türk kültüründe yetişen kişilerin başka bir kültürel yapıya sahip ülkede yaşamaya başladıktan sonra karşılaştıkları kültürel sorunların arasında önemli yeri olduğu düşünülen, giyinme kültürü açısından karşılaşılan problemler araştırmaya değer bir konudur.Yurt dışında yaşayan Türk kadınlarının giyinme kültürü açısından karşılaştıkları uyum problemlerini belirlemek amacıyla yapılan bu çalışma, tarama modeline dayalı betimsel bir araştırmadır. Birçok kültüre ev sahipliği etmenin yanı sıra kendine has köklü bir kültüre sahip olan İngiltere'nin Londra Şehrinde yaşayan 20 yaş ve üzerindeki 394 Türk kadını araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmacı tarafından hazırlanan anket uygulamasından elde edilen verilerin analizi sonucunda; Türkiye'de büyük şehirlerde yaşayan kişiler Londra'da yaşamaya başladıktan sonra giyinme kültürü konusunda daha az sorun yaşarken, kasaba veya köylerde yaşayan kişilerin ve gelir düzeyi aylık 1000£ dan az olan kişilerin daha çok sorun yaşadığı saptanmıştır. Ayrıca 50 yaş ve üstündeki örneklem grubunun giyinme kültürü konusunda daha çok uyum sorunu yaşadığı ve bu sorunların genellikle giysilerin boyu ve açıklığı konusunda görüldüğü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Every society has a unique culture that is composed of their value judgments, beliefs, behaviors, traditions and customs. One of the important parts of this culture treasure is the clothing culture that is composed of clothing style including the clothing and accessories. Although the clothing culture shows difference according the smallest societies, it takes shape as per the society?s cultural values. Therefore, it is worthwhile researching and investigating the problems regarding the clothing culture of the persons after they start to live in a country with an another culture, who were grown up in Turkish culture.This study performed in order to determine the adaptation problems regarding the clothing culture of the Turkish women who live abroad is a descriptive research based on screening model. 394 Turkish women above age 20 who live in London city that hosts not only a lot of different cultures but has its unique and fundamental culture as well, of England do constitute the sampling of the research. As per the analysis of the data obtained from the questionnaires that is prepared by the researcher, it is determined that people who were living in big cities of Turkey have less problems regarding the clothing culture after they start to live London, whereas people who were living in towns or villages and people who have an income of less than 1000£/month have more problems. Besides, it is determined that people in the sample population 50 and over age 50 have much more adaptation problems and it is observed that these problems generally arise from the length and decolleté of the clothing.