İş ve Düşünce dergisinde eğitim sorunları
Problems on education in İş ve Düşünce journal
- Tez No: 290631
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ÇAĞATAY ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim sorunu, eğitim politikası, dergi, örgün eğitim kademeleri, içerik analizi yöntemi, Problem on education, education policy, journal, formal education stages, content analysis method
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimin Sosyal ve Tarihi Temelleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Dergiler, yeni üretilen bilgilerin adeta birer sergi alanları olduğu için, içinde bulundukları dönemlerin de şahitleri konumundadır. Tüm alanlarda olduğu gibi eğitim alanında da topluma ayna tutan dergiler, yayınlandıkları dönemin gelişmelerini ortaya çıkarmakla birlikte günümüz konularına da ışık tutmaktadır. 1934- 1972 yılları arasında yayın faaliyetlerinde bulunan İş ve Düşünce Dergisi de sayılarında dönem dönem toplumsal bir olgu olan eğitime yer vermiştir. Bu araştırmanın amacı, 1934 ve 1972 yılları arasında yayınlanan İş ve Düşünce Dergisi' nde ele alınan eğitim sorunlarını ortaya koyarak günümüz eğitim sorunlarına ışık tutmaktır.Dergilerin tamamına Milli Kütüphane' den ulaşılmıştır. Dergilerin tüm sayılarına ulaşıldığı için ayrıca bir örneklem alınmamıştır.Araştırma içerik analizi yönteminin kategorik değerlendirme tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla öncelikle dergideki eğitimle ilgili olan yazılar belirlenmiş, bu yazılardaki eğitim sorunları ortaya konmuştur. Belirlenmiş olan eğitim sorunları kategorik bir değerlendirmeye tabii tutulmuştur.Sonuç olarak, dergide eğitim- kültür politikası, öğretmenlik mesleği, örgün eğitim kademelerinden ortaöğretim ve yükseköğretim kademeleri, eğitim programları, eğitim yönetimi, halk eğitimi ve özel eğitim alanlarında eğitim sorunlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
As Journals are a kind of exhibition spaces for newly produced information, they are in state to be the witnesses of the period when they are published. Like on all fields, journals that provide mirror to the society on the field of education reveal the developments which are experiences in the period when they are published as well as shedding light on the present matters. İş ve Düşünce Journal that was active between the years of 1934 and 1972 also gave a place fort he matter of education which becomes social phenomena, from time totoime in its publications. The aim of this study is to shed a light on the present problems on education by revealing the problems on education that were deiscussed in İş ve Düşünce Journal between the years of 1934 and 1972.All of the journals are obtained from National Library. As all of the publications of the journal could be obtained, no separate sample was gotten.The study was performed by using categorical evaluation technique of content analysis method. Fort his purpose, at first essays related to the education on the journal were determined and problems on education stated in these essays were put forward. Determined problems on education were subjected to the categorical evalution.Consequently, educatin- culture policy, profession of teaching, secondary educatin and higher education degrees within formal education stages, educational programs, education management, public education and educational problems on special educational fields are stated in this journal.