Popüler kültürün moda tasarımı öğrencileri ve öğretim elemanları üzerindeki etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of popular culture on fashion design students and lecturers
  1. Tez No: 290630
  2. Yazar: BURCU BİLGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLÇİN ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Popüler kültür, moda tasarımı, günlük yaşam alışkanlıkları, giyim alışkanlıkları, Popular culture, fashion design, daily life habits, clothing habits
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmanın amacı, popüler kültürün moda tasarımı öğrencileri ve öğretim elemanları üzerindeki etkilerini belirleyerek fark ve benzerlikleri ortaya koymaktır.Araştırmanın evrenini Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi, örneklemini Moda Tasarımı Öğretmenliği Bölümü öğrencileri ile öğretim elemanları oluşturmaktadır. Araştırmanın problemine cevap aramak amacıyla yapılan çalışma, pilot ve asıl olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Pilot uygulama için hazırlanan anket formu, örneklemi oluşturan Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi, Moda Tasarımı Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin %16'sına uygulanmış, elde edilen sonuçlar doğrultusunda gerekli düzenlemeler yapılarak anket formunun son şeklini alması sağlanmıştır. Örneklem grubunu Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi, Moda Tasarımı Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin %74'ü ve öğretim elemanlarının tamamı oluşturmuştur. Elde edilen bu sayının evreni temsil eder nitelikte olduğuna karar verilmiştir.Araştırma bulgularından elde edilen verilerden öğretim elemanları ve öğrencilerin genel olarak popüler kültürün moda tasarımı öğretmenliği eğitiminde etkili olduğu saptanmıştır. Popüler kültür kısa sürede değişen ve çoğunluk tarafından kabul edilen yenilikler anlamına geldiği için araştırmaya katılan öğretim elemanlarının bu bilinçle hareket etmeleri, konularını sürekli güncel izlerle ve yeniliklerle öğrencileri yönlendirmek istemeleri bu konuya önem verdiklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to present the differences and similarities by identifying the effects of popular culture on fashion design students and teaching staff.The universe of this research is Gazi University, Faculty of Vocational Education; and the sample is the students and teaching staff of Fashion Design Teaching Department. The study, which has been done in order to look for an answer to the problem of the research, has been performed in two stages as pilot and main. The questionnaire prepared for the pilot practice has been applied to 16% of Gazi University, Faculty of Vocational Education, Fashion Design Teaching Department students, and it has been rearranged and finalized according to the results. The sample group consists of 74% of Gazi University, Faculty of Vocational Education, Fashion Design Teaching Department students and all the teaching staff. The number achieved has been decided to represent the universe.According to results of the research, it has been realized that, in general, popular culture has been influential on the education of the teaching staff and the students of the fashion design teaching department. Since popular culture means generally accepted and short-term innovations, the conscious behavior, up-to-date traces in the topics and desire to lead students to innovations of the teaching staff who participated in this research means that they attach importance to this issue.