Ankara Kızılcahamam ilçesi ortaöğretim 9. sınıf öğrencilerinin yazılı anlatım becerileri üzerine bir araştırma
A research on writing abilities of 9th grade students in Ankara Kızılcahamam county secondary schools
- Tez No: 290637
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ YAKICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil, anlatım, yazılı anlatım, anlatım bozukluğu, Language, Expression, Writing, Ambiguity
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu araştırmada, Ankara ili Kızılcahamam ilçesi ortaöğretim kurumlarındaki 9. sınıf öğrencilerinin yazılı anlatım becerileri incelenmiştir. Araştırmanın evrenini, Kızılcahamam'da 2009-2010 eğitim-öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının dokuzuncu sınıflarında öğrenim görmüş öğrenciler; örneklemini ise, farklı sosyo-ekonomik seviyelerden seçilmiş üç ortaöğretim kurumundaki 120 öğrenci oluşturmuştur.Araştırmada, bu öğrencilere kendilerini rahat bir şekilde ifade edebilecekleri çeşitli konular verilerek, kompozisyonlar yazdırılmıştır. Ayrıca örneklemin özellikleri ile yazılı anlatımı etkileyebilecek değişkenler, hazırlanan bir kişisel bilgi formu ile toplanmıştır. Kompozisyonlar, anlatım bozukluğu bakımından incelenmiş ve çıkan sonuçların çeşitli değişkenlerle anlamlı ilişkisi olup olmadığına bakılmıştır. Bununla birlikte bu öğrencilerin ?Dil ve Anlatım? derslerine giren öğretmenlerin, öğrencilerin her türlü yazılı metninde hangi tür anlatım bozukluğuyla hangi sıklıkta karşılaştıklarını belirlemek amacıyla bir anket hazırlanmış ve uygulanmıştır.Araştırma sonucunda öğrencilerin toplamda 2250 cümle kurduğu ve bu cümlelerin 616'sında anlatım bozukluğu olduğu tespit edilmiştir. Bu anlatım bozukluklarının %51,35'inin dil bilgisiyle ilgili; %48,65'inin ise anlamla ilgili olduğu görülmüştür. Araştırma sonucunda kompozisyonlarda, en çok ekin eksik ya da yanlış olmasından (%19,1) ve öge eksikliğinden (%16,4) kaynaklanan anlatım bozukluklarıyla karşılaşılmış; ek fiil eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluklarına ise rastlanmamıştır. Öğretmenlerin bu anlatım bozukluklarıyla karşılaşma sıklıkları ise genel olarak araştırma sonuçlarıyla benzer çıkmıştır. Ayrıca öğrencilerin bu yazılı anlatım becerileri, farklı sosyo-ekonomik düzeyde bulunan okullara göre anlamlı bir farklılık göstermişken; kitap okuma, süreli yayın takip etme, günlük tutma ve şiir ya da hikâye yazma alışkanlıklarına göre anlamı bir farklılık göstermemiştir.Tüm bu sonuçlardan hareketle yazılı anlatım konusunda istenilen düzeyde olunmadığı anlaşılmış ve araştırmadan elde edilen bulgular yardımıyla öğrencilere, ailelere, öğretmenlere, öğretim programı hazırlayıcılarına, diğer kişi, kurum ve kuruluşlar ile araştırmacılara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, writing abilities of 9th grade students in Ankara Kızılcahamam County secondary schools were analysed. Target population of the study was 9th grade students who attended Ankara Kızılcahamam County secondary schools during 2009-2010 school year. The study was conducted with 120 subjects who come from different socio-economic classes in selected three secondary school institutions.During the study, the students were given various topics by which they could express themselves easily and they were asked to write composition. Moreover, information about the characteristics of the subjects and variables which may affect writing were gathered by means of a personal information form. These compositions were analysed in terms of ambiguity and they were examined to see whether the results had meaningful correlation with various variables. Besides, a questionnaire was prepared and conducted to determine the frequency and the kind of ambiguities the Language and Expression teachers encounter in all sorts of students? written texts.As the result of this study, it has been found out that the students formed 2250 sentences in total and 616 of these sentences included ambiguity. The results revealed that %51,35 of all these ambiguities were related to grammar and %48,65 of them were related to semantics. The study showed that the %19,1 of the ambiguities in the compositions were either due to absence or misuse of suffixes and %16,4 of the ambiguities were due to absence of part of speech. However, ambiguity which results from the absence of complementary verb was never identified. The frequency of teachers? confronting such ambiguity problems was in general similar to the results of the study. Furthermore, although the writing abilities of the students coming from different socio-economic class schools differed greatly, it did not differ much from their habits of reading books, following periodicals, keeping diaries and writing poems or stories.Considering the results of the study, it was understood that the students are not at the intended level of proficiency in writing. The students, parents, teachers and the authors of the programmes were offered certain suggestions by means of the findings of the study.