Beden imajı ve beden kateksinin kadınların giysi seçimi ve beğenisi üzerinde etkilerinin yapısal eşitlik modeli ile incelenmesi
Effects of the body image and body katex on women?s clothing selection and appreciation with investigation of the structural equation model
- Tez No: 290645
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Giyim, Kadın, Beden Kateksi, Beden İmajı, Moda, YEM, Clothing, Women, Body Katex, Body Image, Fashion, SEM
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Giyim estetiğinde kadınlar için beden kavramı çok önemli bir yere sahiptir. Bu kavramın sosyo- psikolojik boyutu ise beden imajıdır. Beden imajı ve beden kateksinin kadınların giysi seçim ve beğenisini etkilediği düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı; giyimdeki estetik uyum özellikleriyle birlikte kadınların; ideallerin ki görüntü ile var olan görünümleri arasında ki farkı en aza indirebilecekleri, iyi bir imaj ve güçlü özgüven sahibi olabilmeleri konusunda; giyimin önemli bir olgu olduğu; imaj, kateks ve giysi seçimi arasında bulunan güçlü bağın anlaşılabilmesidir.Araştırmanın oluşturulması sürecin de beden imajı ve beden kateksinin kadınların giysi seçimi ve beğenisine etkisi var mıdır? Sorusu araştırılmış YEM modeli esas alınarak değişkenler arası ilişki ve uyum modeli geliştirilmiştir. Geliştirilen modelin çözümlenmesinde sürekli, sınıflama ve sıralama düzeyinde olmasına göre ilişki katsayıları ve ilişki düzeyleri belirlenirken; Pearson korelasyon katsayısı, ki-kare değeri ve gamma değeri kullanılmıştır.Araştırmanın evrenini 18-50 yaş arasında Konya il sınırları içerisinde yaşayan 150 kadından oluşmaktadır. Araştırma kapsamına alınan 18-50 yaş arası kadınlara görsel ve sözel sorulardan oluşan anket formu uygulanmıştır. Elde edilen veriler geliştirilen modele göre analiz edilmiş ve tabloları oluşturulmuştur. Yorumlanan tablolara göre araştırma sonucunda elde edilen bulgular;?Araştırmaya katılan kadınların görsel ve sözel giysi tercihleri arasında ilişki görülmesine karşın uyumun kısmen daha zayıf olduğu belirlenmiştir.?Sözel ve görsel olarak giysi tercihinde aynı özgüvene sahip olmadıkları elde edilen bulguların uyumlu olmayıp fakat ilişkili olduğu görülmüştür.?Bu durumu kadınların tercihlerini belirtirken sözel tanımlamalarında bazı konu ve düşünceleri ile ilgili ifadelerini kendi algılarına göre değiştirdikleri ve / veya net olarak ifade edemedikleri görülmüştür.?Beden imajı ve beden kateksinin bayanların giysi seçim ve beğenilerini etkileyen kişiye özgü bir özelliktir.
Özet (Çeviri)
Clothing aesthetic ,the concept of body for women has a very important place. Socio-psychological dimension of this concept is the body image.Thought that the body image and body katex affect to women?s clothing selection and appreciation.The purpose of this study, together with the women clothing aesthetic harmony,that the difference between the views of the ideals they have and minimize the existing views of downloadable, can become a good image and strong self-confidence in; clothing is an important case, the strong link among the image,katex and clothing selection can be understandIn the creation of the research process; Is there any effect of body image and body katex on the women's clothing selection and appreciation? Questions researhed on the basis of SEM model,the relationship between variables and harmony model was developed.Continuous analysis of the developed model, according to the classification and ranking is at the level of correlation coefficients and determining the level of relationship, the Pearson correlation coefficient, chi-square value, and gamma values were used.The study population between the ages of 18-50 who live within the borders of Konya, is composed of 150 women.Women between the ages of 18-50 were involved in study,was applied a questionnaire,consisting of visual and verbal questions.The obtained data were analyzed according to the developed model and created in the tables.Commented statements as a result of research findings;*Although the relationship between the clothing preferences of women who participated in the study of visual and verbal,the harmony is determined to be relatively weak.* Verbal and visual preference of clothing is not compatible with the findings as they do not have the same self-confidence but were found to be associated with.*Specifying the preferences of women in this situation, verbal descriptions of issues and ideas related to some of the statements according to their perceptions altered and / or could not express clearly observed.* Body image and body katex is a feature unique to person,that affect women?s clothing selection and appreciation.