Beden eğitimi öğretmenlerinin eğitim felsefeleri ve teknolojiye karşı tutumları
Attitudes of physical education teachers related to the education philosophy and technology
- Tez No: 290663
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi Öğretmeni, Eğitim Felsefesi, Teknoloji, Physical Education Teacher, Educational Philosophy, Technology
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu araştırma, ?Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Eğitim Felsefeleri ile Teknolojiye Karşı Tutumları?nın incelenmesini amaçlamaktadır. Araştırma, Erzincan il Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı tüm il merkezi ve ilçelerdeki ilköğretim ve liselerde görev yapan 91 beden eğitimi öğretmeninden oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında; beden eğitimi öğretmenlerine ait bilgileri toplamak amacıyla kişisel bilgi formu, beden eğitimi öğretmenlerinin hangi eğitim felsefesini benimsediklerini belirlemek amacıyla Wiles ve Bondi 1993 tarafından geliştirilen ve Doğanay ve Sarı 2003 tarafından Türkiye'ye uyarlaması yapılmış olan ?Felsefi Tercih Değerlendirme Ölçeği? ve beden eğitimi öğretmenlerinin teknolojiye yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla Akbaba 2002 tarafından geliştirilen ?Teknolojiye Karşı Tutum Ölçeği? kullanılmıştır. Verilerin analizinde araştırmada bağımsız değişkenlere (cinsiyet, yaş, medeni durum ve hizmet yılı) göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H testi yapılmıştır. Ayrıca beden eğitimi öğretmenlerinin eğitim felsefeleri ile teknolojiye yönelik tutumları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını belirlemek için Pearson Korelasyon analizi yapılmıştır. Bulgular; öğretmenlerin eğitim felsefeleri ve teknolojiye karşı tutumlarının cinsiyet, yaş, medeni durum ve hizmet yılı değişkenlerine göre farklılaşmadığı görülmüştür. Ayrıca araştırmada, beden eğitimi öğretmenlerinin eğitim felsefeleri ile teknolojiye yönelik tutumları arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to assess ?Attitudes of Physical Education Teachers Related to The Education Philosophy and Technology?. The sample of research composes of 91 physical education teachers who work in elemantary and secondary schools located centre and boroughs which depend on Erzincan National Education Directorate. In the research, the collection of data to collect personal information details the form of physical education teachers, physical education teachers in order to determine which adopted the philosophy of education developed by Wiles&Bondi (1993) and Doganay and Sari (2003) made to Turkey by the adaptation of ?Philosophy Preference Assessment? and physical education teachers? attitudes towards technology developed in order to determine by Akbaba (2002) ?Attitude Toward Technology? scale was used. In the research, the analysis of data gender, age, marital status and years of service showing to determine the difference in arguments, tests of Mann Whitney U and Kruskal Wallis H tests were performed. In addition, technology, educational philosophies and attitudes toward physical education teachers to determine whether a significant relationship between The Pearson Correlation Analysis was performed. Results, physical education teachers? attitudes towards technology educational philosophies and gender, age, marital status and years of service vary according to the variables show that. Also in the research, it was not recognized correlation between Attitudes of Physical Education Teachers Related to The Education Philosophy and Technology.